Skip to main content

Ένα μεγαλόπνοο ελληνικό σχέδιο για την εθνική ασφάλεια

Η Αθήνα επιθυμεί τη δημιουργία ενός μεσογειακού ΟΑΣΕ, ώστε οι χώρες της περιοχής να συνεργάζονται για ζητήματα ασφαλείας.

Ένα μάλλον μεγαλόπνοο σχέδιο εξυφαίνουν αυτό το διάστημα στο υπουργείο Εξωτερικών. Με διττό στόχο: από τη μία να ενισχύσουν τη θέση της χώρας μας στο ενεργειακό παιχνίδι, που παίζεται στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και από την άλλη να στηρίξουν τα χαρτιά της στην παρτίδα πόκερ που παίζεται με τους Τούρκους.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η Αθήνα επιθυμεί τη δημιουργία ενός μεσογειακού ΟΑΣΕ, ώστε οι χώρες της περιοχής να συνεργάζονται για ζητήματα ασφαλείας. Ο κ. Μάικλ Φλιν, νέος σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του κ. Τραμπ, πληροφορήθηκε ήδη από τον ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά γι' αυτά τα σχήματα. Εκείνο που μένει να απαντηθεί είναι ποιες είναι οι δυνατότητες της Ελλάδας να διαδραματίσει έναν πιο χρήσιμο ρόλο.

Στο διπλωματικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμούν ότι είναι πολλές. Και σπεύδουν να τις αξιοποιήσουν. Θεωρούν ότι ένας τέτοιος Οργανισμός, με την Ελλάδα στο επίκεντρό του, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ασπίδα στα συμφέροντα της – γεωστρατηγικά, οικονομικά και άλλα – και εξ αυτού του λόγου σπεύδουν να τον στηρίξουν με κάθε τρόπο και μέσο. Προς το παρόν, μάλιστα, η αίσθηση που έχουν από την Ουάσιγκτον είναι πως οι ΗΠΑ δεν θα έβλεπαν με κακό μάτι μια τέτοια εξέλιξη. Από του σημείου αυτού, όμως, έως την υλοποίηση του σχεδιασμού, η απόσταση είναι τεράστια.