Skip to main content

Ένα ηχηρό δρώμενο από μαθητές του δήμου Νεάπολης Συκεών για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας

Έσπασαν μπαλόνια συμβολίζοντας την ανάγκη να σπάσει η σιωπή των θυμάτων σχολικής βίας

Βρες τη δύναμη, βρες το θάρρος, μίλα, μη φοβάσαι δεν είσαι μόνος. Με αυτές τις παραινέσεις των συνομήλικων τους στους μαθητές και τις μαθήτριες που πέφτουν θύματα σχολικής βίας τα παιδιά του 4ου δημοτικού σχολείου Συκεών και του 5ου γυμνασίου Νεάπολης προσπάθησαν να δείξουν σε όλους πως κανείς δεν είναι αβοήθητος απέναντι στη σχολική βία.

Αυτό ήταν μόνο ένα τμήμα του πανελλαδικού δρώμενου με τον τίτλο «Σπάμε τη Σιωπή, Ενώνουμε τις φωνές μας ενάντια στη Βία και στον Εκφοβισμό» που εκτυλίχθηκε το πρωί έξω από το δημοτικό κατάστημα Νεάπολης. Η λήξη του ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακή. Δεκάδες μπαλόνια έσκασαν όλα μαζί συμβολίζοντας το σπάσιμο της σιωπής και την ανάγκη να βρουν τα θύματα το κουράγιο να μιλήσουν.

Στο πλαίσιο της δράσης που πρότεινε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και υιοθέτησε η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, οι μαθητές φορούσαν μάσκες οι οποίες απεικονίζουν τα πολλά και διαφορετικά αρνητικά συναισθήματα που συνδέονται με τα φαινόμενα της βίας και του εκφοβισμού.

Η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης Ευαγγελία Μπούτσκου αφού συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς για τη δουλειά που γίνεται στα σχολεία αλλά και για το συντονισμό του σημερινού δρώμενου τόνισε ότι ανάγκη παρέμβασης στα σχολεία υπάρχει για τα θύματα αλλά και για τους θύτες που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι παιδιά τα οποία με τον λανθασμένο αυτό τρόπο βγάζουν στοιχεία της προσωπικότητάς τους. «Δική μας ευθύνη» είπε, «είναι να μετατρέψουμε αυτή την ευαλωτότητα των μαθητών σε κάτι θετικό».

Από την πλευρά της η διευθύντρια του 4ου δημοτικού σχολείου Συκεών Φωτεινή Κεφαλίδου αφού τόνισε πως τα πιο ηχηρά μηνύματα σήμερα ήταν ότι «βία και σχολείο δεν μπορούν να συνυπάρχουν» και η προτροπή «μίλα και σπάσε τη σιωπή». Αναφερόμενη στο πρόγραμμα διαμεσολάβησης που αναπτύσσεται στο σχολείο στο πλαίσιο του Δικτύου Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης (ΔΣΣΔ), εξήγησε ότι αφορά την εκπαίδευση μαθητών των δύο τελευταίων τάξεων ώστε να ακούνε τα μικρότερα παιδιά που πέφτουν θύματα bullying. Η πρωτοβουλία αποδεικνύεται πολύ χρήσιμη γιατί αφενός οι μικροί μαθητές προσεγγίζουν ευκολότερα τους μεγαλύτερους συμμαθητές τους παρά τους δασκάλους και αφετέρου ορισμένα παιδιά αποκαλύπτουν στοιχεία της προσωπικότητάς τους που μπορεί να αποτελέσουν πυξίδα και για τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό.  

Ο σχολικός σύμβουλος Θάνος Δαρβούσης επαίνεσε τη σημερινή πρωτοβουλία και μας μίλησε για το πρόγραμμα «Πρόθεση» που αναπτύσσεται στα σχολεία και αφορά την προώθηση θετικών συμπεριφορών από τον σεβασμό στους άλλους και την προστασία του περιβάλλοντος μέχρι πιο σύνθετες έννοιες.
Από πλευράς των σχολείων υπεύθυνες ήταν για το 4ο Δημοτικό Συκεών η δασκάλα Βασιλική Χατζοπούλου και για το 5ο Γυμνάσιο Νεάπολης η φιλόλογος Αικατερίνη Στέκα.

Το «παρών» έδωσαν η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών Κατερίνα Τσουκαλά, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης, η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης Αλεξάνδρα Τερζίδου και η πρόεδρος της ενότητας Νεάπολης Χριστίνα Τερζή.

Το δρώμενο που τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας βασίστηκε σε μία ιδέα του καθηγητή στο Παιδαγωγικό Τμήμα του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Θεόδωρου Θάνου.