Skip to main content

Ένα γκρουπ που κάνει τη «βρόμικη» δουλειά στο παρασκήνιο

Ποιοι συμμετέχουν στην άτυπη ομάδα διαπραγμάτευσης που έχει αναλάβει να λύνει άμεσα θέματα που μπλοκάρουν τις συζητήσεις.

Η ύπαρξη του δεν είναι ευρέως γνωστή. Ωστόσο, ο ρόλο του είναι καταλυτικός στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Ο λόγος αφορά στο λεγόμενο Frankfurt Group. Πρόκειται για μια άτυπη ομάδα διαπραγμάτευσης, στην οποία συμμετέχουν Αθήνα, Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον και Φρανκφούρτη.

Από ελληνικής πλευράς, το παρόν δίνει ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Νίκος Παππάς, αλλά και η μια από τις προσωπικές γραμματείς του κ. Αλέξης Τσίπρα. Δηλαδή, δύο άνθρωποι της απολύτου εμπιστοσύνης του, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες.

Συστάθηκε για να λύνει άμεσα θέματα που μπλοκάρουν τις διαπραγματεύσεις. Εχει συνεδριάσει ήδη μια φορά, παρουσία, επίσης, των Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κερέ (ΕΚΤ), ενώ συμμετείχε και ένας στενός συνεργάτης του προέδρου της Κομισιόν, λίγο μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου. Πρόκειται για έναν παράλληλο δίαυλο διαπραγμάτευσης της Αθήνας με τους δανειστές. Ο ρόλος του, στις εξελίξεις που έπονται, αναμένεται ιδιαιτέρως κρίσιμος.

Λέγεται μάλιστα ότι έπαιξε κάποιον ρόλο και στις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το μέλλον του κ. Γιάνη Βαρουφάκη στο πλαίσιο της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας.