Skip to main content

Ένα δείπνο... ενός τρις δολαρίων με ελληνικό «μενού» στη Νέα Υόρκη

Ποια είναι τα συμπεράσματα κάποιων από τους πιο γνωστούς fund managers παγκοσμίως σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ήταν ένα... dinner αλλιώτικο από τα άλλα. Πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη και γύρω - γύρω από το ίδιο τραπέζι κάθισαν ορισμένοι από τους πιο γνωστούς fund managers παγκοσμίως. Τι τους κάνει ξεχωριστούς; Το γεγονός ότι ο καθένας από αυτούς διαχειρίζεται περισσότερα του 1 τρις δολαρίων! Και ήταν περισσότεροι από 20, το ίδιο αυτό βράδυ, στον ίδιο χώρο. Τι έκανε, όμως, την βραδιά ξεχωριστή για την Ελλάδα; Το γεγονός ότι ήταν ένα από τα βασικά θέματα της ατζέντας που συζητήθηκε.

Όπως έγινε γνωστό, κοινή ήταν η αίσθηση, από τη μια, ότι ο μεγάλος κίνδυνος για ένα Grexit έχει περάσει, ωστόσο, κανείς τους δεν θεωρεί ότι είναι μηδαμινός. Μάλιστα, όπως ειπώθηκε εκείνο το βράδυ στο «μεγάλο μήλο», ο μεγαλύτερος κίνδυνος αναφορικά με την χώρα μας έχει να κάνει με το γεγονός ότι λείπει βασικά η πρόθεση από την κεντρική πολιτική σκηνή της να προχωρήσει στις κρίσιμες όσο και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, που τις έχει άμεσα ανάγκη, για να ξεφύγει οριστικά από τη ζώνη της χρεοκοπίας. Επίσης υποστηρίχθηκε ότι δεν υπάρχει και το απαραίτητο πολιτικό προσωπικό, το οποίο θα μπορέσει να αναλάβει αυτό το τόσο δύσκολο έργο στους ώμους του, για να το φέρει εις πέρας.

Η συζήτηση δεν προχώρησε παραπέρα. Κι αυτό γιατί η εξαγωγή συμπερασμάτων, πριν τις κάλπες της 20ης Σεπτεμβρίου, κρίθηκε πρόωρη. Ωστόσο, θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να γίνουν γνωστά, αν και όποτε εξαχθούν.