Skip to main content

Ενα deal με μεγάλη ιδιαιτερότητα για το κυπριακό σύστημα

Μία συμφωνία ενδεικτική του μεγάλου ενδιαφέροντος που θα υπάρχει πάντα από ανατολικοευρωπαϊκά συμφέροντα για τα κυπριακά assets.

To deal που ολοκληρώθηκε και τυπικά πρόσφατα και για το οποίο θα διαβάσετε παρακάτω, είναι ιδιαίτερο, από πολλές απόψεις. Κυρίως, όμως, είναι ενδιαφέρον, γιατί δείχνει πόσο καλά «δικτυωμένο» είναι το κυπριακό σύστημα σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και βεβαίως στη Ρωσία, που πάντα αποτελούσε έναν προνομιακό χώρο οικονομικής ανάπτυξης για το νησί.

Λοιπόν, πουλήθηκε η Marfin Σερβίας, η οποία ήταν θυγατρική τράπεζα της υπό εκκαθάριση Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου. Αγοραστής της είναι ο τσέχικος όμιλος Expobank, του οποίου όμως βασικός μέτοχος είναι ένας Ρώσος ολιγάρχης, και συγκεκριμένα ο Ιγκόρ Κιμ.

Κάπως έτσι λοιπόν ένα κυπριακό asset, στον χώρο της Βαλκανικής, περνά μέσω μια «τρίτης» χώρας (από την Αν. Ευρώπη) σε ρωσικά συμφέροντα. Εννοείται, βεβαίως ότι για τη συγκεκριμένη περίπτωση ακολουθήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα νομικώς, συνεπώς δεν τίθεται κανένα θέμα αμφισβήτησης. Είναι όμως ενδεικτική του μεγάλου ενδιαφέροντος που θα υπάρχει πάντα από ανατολικοευρωπαϊκά συμφέροντα για τα κυπριακά assets.