Skip to main content

Ενα deal – έκπληξη «βγαίνει» στα τέλη του καλοκαιριού

Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ θα επιδιώξουν να βγει η προκήρυξη του νέου διαγωνισμού για την πώληση του ΔΕΣΦΑ (φυσικό αέριο) στα τέλη του καλοκαιριού.

Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ θα επιδιώξουν να βγει η προκήρυξη του νέου διαγωνισμού για την πώληση του ΔΕΣΦΑ (φυσικό αέριο) στα τέλη του καλοκαιριού. Κι έτσι ετοιμάζονται να κάνουν την μεγάλη έκπληξη, καθώς όλη η αγορά περιμένει ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Μάλιστα και οι δύο (κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ) έχουν δεσμευτεί στους δανειστές, για ολοκλήρωση του project έως το τέλος του 2017. Με βάση ό,τι έχει διαρρεύσει έως τώρα, στο πλαίσιο και του νέου διαγωνισμού θα προσφερθεί το 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ (σσ από αυτά, το 31% είναι το ποσοστό που πωλεί το ΤΑΙΠΕΔ και το 35% το ποσοστό που πωλούν τα ΕΛΠΕ).

Ως ενδιαφερόμενοι επενδυτές φέρονται, μεταξύ άλλων, η ισπανική Enag, η βελγική Fluxys, η ιταλική SNAM, ξανά η αζέρικη Socar (που είχε κερδίσει τον πρώτο διαγωνισμό, ο οποίος όμως δεν τελεσφόρησε), μια ρουμάνικη εταιρεία κ.α. Το εντυπωσιακό της ιστορίας, βεβαίως, είναι ότι η Socar μπορεί και να ασχοληθεί με την συγκεκριμένη περίπτωση. Και αυτό γιατί ο τρόπος με τον οποίο έκλεισε η προηγούμενη διαδικασία, στην οποία είχε πλειοδοτήσει, χωρίς όμως να τελεσφορήσει, κανονικά θα έπρεπε να την κάνει να μην θέλει να ακούσει ξανά για την περίπτωση. Προφανώς, όμως, το project είναι εξαιρετικά ελκυστικό.