Skip to main content

Ένα case study για μεγάλες... χασούρες στην Ελλάδα

Παράδειγμα προς αποφυγή για τους fund managers που κατά καιρούς έρχονται στη χώρα μας, τοποθετούν κεφάλαια και περιμένουν μετά να εισπράξουν υπεραξίες

Case study για τις παγίδες που κρύβει η Ελλάδα αποτελεί η περίπτωση της Ζήνων Ακίνητα, που ανήκε στην αυστραλιανή APN και πλέον τελεί υπό έκτακτη ειδική διαχείριση.

Και συνιστά παράδειγμα προς αποφυγή για όλους τους fund managers που κατά καιρούς έρχονται στη χώρα μας, τοποθετούν κεφάλαια και περιμένουν μετά να εισπράξουν υπεραξίες. Προσέξτε αυτή την ιστορία:

Η Grivalia Properties αγόρασε πρόσφατα μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού 16 ακίνητα της Ζήνων, τα 15 εκ των οποίων είναι εμπορικά ακίνητα-σούπερ μάρκετ μισθωμένα στη Μαρινόπουλος, έναντι μόλις 16,25 εκατ. Γιατί «μόλις»; Διότι το 2004 τα ακίνητα αυτά είχαν αγοραστεί από τους Αυστραλούς, πρώην, ιδιοκτήτες της έναντι 135 εκατ. Ούτε λίγο ούτε πολύ,  οι Αυστραλοί «έκαψαν» 115 εκατ. μέσα σε λιγότερο από 13 χρόνια. Ακόμα και για ένα μεγάλο fund, η συγκεκριμένη απώλεια κάθε άλλο παρά αμελητέα μπορεί να θεωρηθεί, ιδιαίτερα στις μέρες μας, που οι αποδόσεις τους είναι αρνητικές. 

Ας σημειωθεί ότι η συνολική δομημένη επιφάνεια των ακινήτων είναι 48.477 τ.μ., ενώ επτά καταστήματα βρίσκονται στην Αθήνα, δύο στην Θεσσαλονίκη, από ένα σε Ρέθυμνο, Βέροια, Ξάνθη, Ρόδο, και Τρίκαλα, και τέλος ένα κατάστημα και ένα οικόπεδο βρίσκονται στο Αγρίνιο.

Η περίπτωση «Ζηνων», λοιπόν, θα αποτελεί στο μέλλον case study. Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, είναι και θέμα εμπειρίας.

Για παράδειγμα, ο Γουίλμπουρν Ρος Jr που σχεδιάζει να πουλήσει τουλάχιστον 80 business assets και investment funds τους επόμενους μήνες, λόγω του ασυμβίβαστου (ως υπουργός Εμπορίου του Τραμπ), αν και βαριά τοποθετημένος στη χώρα μας, κατάφερε να μην γράψει σοβαρές απώλειες.

Τι θα κρατήσει στο χαρτοφυλάκιο του; Σύμφωνα με την WSJ, συμμετοχές του σε ναυτιλιακές εταιρείες και εταιρίες real estate. Αυτό προς ενημέρωση όλων όσοι θέλουν να γνωρίζουν τις προτιμήσεις των μεγάλων ξένων επενδυτών, αυτόν τον καιρό...

φωτογραφία αρχείου