Skip to main content

Ένα βήμα πριν τη συμπόρευση ΜέΡΑ25 και ΛΑΕ

Η σφραγίδα επικύρωσης απομένει για τη συμπόρευση των δύο κομμάτων της Αριστεράς

Τα τυπικά απομένουν για τη συμπόρευση ΜέΡΑ25 και Λαϊκής Ενότητας-Ανυπότακτης Αριστεράς στις ερχόμενες εκλογές δημιουργώντας μια «Συμμαχία Ρήξης».

Είναι γεγονός πως το προηγούμενο διάστημα υπήρξε μεγάλη ζύμωση ανάμεσα στους δύο πολιτικούς χώρους, όμως η πρώτη -σε κεντρικό επίπεδο- δημόσια διαβούλευση μεταξύ τους τέθηκε στη σημερινή Κεντρική Επιτροπή του ΜέΡΑ25, όπου καλεσμένοι ήταν και οι επικεφαλής της ΛΑΕ-Ανυπότακτη Αριστερά Δημήτρης Στρατούλης και Μαριάννα Τσίχλη, αλλά και πλήθος ανένταχτων Αριστερών ατόμων.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση υπογράμμισε πως «είμαστε σε διαδικασία σύγκλισης-συμπόρευσης» και πρόσθεσε ότι «η ενότητα μας θα είναι αρραγής και θα βασίζεται στην ειλικρίνεια μας και στην καταγραφή των διαφωνιών μας». Από πλευράς του κόμματος που ηγείται ο κ. Βαρουφάκης είναι δεδομένη η απεύθυνση για συμπόρευση σε όλες τις οργανώσεις-κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Από την πλευρά του ο κ. Στρατούλης ανέφερε μεταξύ άλλων προς την ΚΕ του ΜέΡΑ25 πως «υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την εκλογική συνεργασία μας», ενώ τόνισε πως «πρέπει να ηττηθεί η ΝΔ, αλλά η λαϊκή ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, σημαίνει συνέχιση των πολιτικών της λιτότητας».

Σύμφωνα με κύκλους της ΛΑΕ-Ανυπότακτη Αριστερά, οι δύο γραμματείς της, έθεσαν συγκεκριμένους όρους για να εκπληρωθεί η συμπόρευση, που έγιναν αποδεκτοί από την πλευρά του ΜέΡΑ25. Ο πρώτος ήταν ότι δεν θα προσχωρήσουν στο ΜέΡΑ25 και ο τίτλος της συνεργασίας αυτής θα είναι διακριτός, όπως και των ανένταχτων.

Ο δεύτερος ήταν ότι το πρόγραμμα που θα εκπονηθεί θα είναι αντινεοφιλελέθευρο και αντιμνημονιακό, θα έχει στοιχεία ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και θα είναι με απεύθυνση στα κινήματα. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 είχε τονίσει στην εισαγωγική τοποθέτησή του για το ιδεολογικό στίγμα του ΜέΡΑ25 ότι «ο Πράσινος Κεϋνσιανισμός δεν φτάνει, αν δεν έχουμε στόχο την απελευθέρωση από την τυραννία του κεφαλαίου, της πατριαρχίας και της γραφειοκρατίας, ούτε καν οι κεϋνσιανές πολιτικές δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Τερματισμός λοιπόν της νομιμοποιημένης λεηλασίας, ανθρώπων και φύσης, που τελικά είναι και η μοναδική εγγύηση της ελευθερίας».

Ο τρίτος όρος ήταν ότι δεν θα δοθεί καμία εμπιστοσύνη κοινοβουλευτική ή ανοχή σε καμία είδους κυβέρνηση, ακόμη και εάν αυτή είναι μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. «Ούτε εμπιστοσύνη, ούτε ανοχή σε κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, για να είμαστε ξεκάθαροι», είχε αναφέρει στην τοποθέτησή του μεταξύ άλλων ο κ. Βαρουφάκης.

Η επισημοποίηση της συνεργασίας αναμένεται την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, όπου η Πολιτική Γραμματεία της ΛΑΕ-Ανυπότακτη Αριστερά θα συνεδριάσει με σκοπό την επικύρωση της απόφασης.

Σημειώνεται ότι το «παρών» στην Κεντρική Επιτροπή του ΜέΡΑ25 έδωσαν οι Άντζελα Δημητρακάκη, Μάριος Διονέλης, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Νίκος Θεοχαράκης, Δημήτρης Κατσορίδας, Κολλιάς Γιώργος, Στάθης Κουβελάκης, Χρήστος Κορφιάτης, Αλεξάνδρα Κορωναίου, Μάριος Κρητικός, Χρήστος Λάσκος, Αλέξανδρος Μπίτσης, Παναγιώτης Μπρόφας, Πέτρος Παριανός, Αγιούμπι Σάντι.

Οι υπόλοιπες οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Αναμέτρηση, ΕΕΚ και άλλες) έχουν απορρίψει τη συμπόρευση με το ΜέΡΑ25 και τη ΛΑΕ-Ανυπότακτη Αριστερά. Ενδιαφέρον όμως είχε η παρουσία στη σημερινή συνεδρίαση του Σεραφείμ Σεφεριάδη που πρόσκειται στην πολιτική οργάνωση «Ξεκίνημα».