Skip to main content

Ένα Άλσος το εμπόδιο της ΑΕΚ για το γήπεδο

3 στρέματα Άλσους που ανήκει στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφιας πρέπει να προσπεράσει η ΑΕΚ για να χτίσει το νέο της γήπεδο στη φυσική της έδρα

Απαραίτητη και αξεπέραστη συνθήκη είναι πλέον η μετατόπιση του οικοπέδου κατά 3 στρέμματα προς το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας προκειμένου να γίνει εφικτή η κατασκευή γηπέδου στον συγκεκριμένο χώρο.

Και τούτο διότι, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Κιτρινόμαυρης Ώρας», για να προχωρήσει το θέμα του γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια (οι μακέτες του έχουν παραδοθεί στην ΠΑΕ από τον κ. Στέλιο Αγιοστρατίτη), θα πρέπει η κατασκευή να μετατεθεί κατά 3 στρέμματα διαγώνια προς τα πίσω, δηλαδή να πατήσει μέρος της έκτασης του Άλσους της περιοχής. Κάτι που αρχικώς είχε θεωρηθεί ως ενδεχόμενο το οποίο δεν θα χρειαζόταν να συζητηθεί, ωστόσο να που έγινε το τελευταίο (σοβαρό ή όχι θα διαπιστωθεί στην πορεία) εμπόδιο στην προσπάθεια να προχωρήσει αυτή η υπόθεση!

Αυτά τα 3 στρέμματα δεν είναι δα και πολλά αν αναλογιστεί κανείς ότι η συνολική έκταση του Άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας αντιστοιχεί σε 480 στρέμματα. Άλλωστε πρόθεση της ΑΕΚ δεν είναι να «καταπατήσει» ή να «κλέψει» τη συγκεκριμένη γη αλλά να την «ανταλλάξει» με κομμάτι από τη δική της. Αυτό που θέλει είναι να μετατοπιστεί η κατασκευή (προς τα πίσω και δεξιά όπως βλέπουμε τον χώρο κοιτώνας από την άλλοτε σκεπαστή προς την παλιά Θύρα 21) ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα στους κατοίκους που βρίσκονται παραπλεύρως της έκτασης.

Για να γίνουμε πιο σαφείς, η απόσταση του γηπέδου από τις κατοικίες που βρίσκονται στην οδό Καππαδοκίας δεν μπορεί να είναι η ίδια με την προϋπάρχουσα. Ο πεζόδρομος που χωρίζει στα σπίτια και τις πολυκατοικίες από εκεί που άλλοτε ήταν η θύρα των Επισήμων και VIP του «Νίκος Γκούμας» είναι πάρα πολύ κοντινή και οι άνθρωποι που διαμένουν στις συγκεκριμένες οικίες είναι διαπιστωμένο ότι θα αντιδράσουν. Προφανώς μέσα στις προθέσεις τους είναι το να «μπλοκάρουν» τη διαδικασία βάσει νόμου δημιουργώντας το έδαφος για δικαστικές μάχες, είτε ακόμα και καταφεύγοντας στο «Συμβούλιο της Επικρατείας» αν χρειαστεί. Και η ΑΕΚ πλέον δεν έχει καιρό για χάσιμο…

Ο άνθρωπος που «τρέχει» το project του γηπέδου και θυσιάζει καθημερινά πολύτιμο από τον χρόνο του γι αυτό, θα λέγαμε ότι το έχει πάρει προσωπικά από την αγάπη του για την ΑΕΚ , ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Βούρος, επισκέφτηκε χθες τον αρχιτέκτονα κ. Στέλιο Αγιοστρατίτη ο οποίος έχει επιμεληθεί το σχέδιο του έργου, ενημερώνοντάς τον για την εξέλιξη αυτή που μοιάζει απειλητική για τα σχέδια της ΑΕΚ να αποκτήσει ξανά ποδοσφαιρική έδρα στην προσφυγική γειτονιά της. Του μετέφερε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα που εντοπίζεται στη «χρήση γης», δύσκολα μπορεί να ξεπεραστεί δίχως να επιφέρει αναστάτωση και ενστάσεις οι οποίες αναπόφευκτα θα­­ προκαλέσουν σημαντική (ίσως και ιδιαίτερα χρονοβόρα) κωλυσιεργία και καθυστέρηση. Ασφαλώς ο κ. Αγιοστρατίτης δεν είναι ο άνθρωπος που θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα, η δουλειά του είναι να σχεδιάζει κατασκευές βάσει των προϋποθέσεων που υπάρχουν, ωστόσο μία μετατόπιση στο χώρο, λογικά προκαλεί την ανάγκη και για (μικρές ή μεγάλες) αλλαγές. Οι μακέτες (δεν είναι πάντως οι τελικές) που έχει στα χέρια του ο κ. Βούρος και οι οποίες θα κατατεθούν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ενδέχεται να χρειάζονται και κάποιες τροποποιήσεις αφού σχεδιάστηκαν για ένα γήπεδο το οποίο θα κατασκευαζόταν στο ίδιο σημείο που υπήρχε το παλιό. Φαίνεται ότι ο κ. Βούρος έλαβε κάποιο ανησυχητικό μήνυμα ή ενημερώθηκε ότι ο συγκεκριμένος συνδυασμός «γηπέδου­χώρου ανέγερσης» θα έβρισκε εμπόδια ασχέτως αν περνούσε ή όχι από τη Βουλή. Ίσως πάλι να έχει την υποψία (ή την ενημέρωση αν θέλετε) ότι το σχέδιο δεν θα λάβει την απαραίτητη πολιτειακή­κρατική έγκριση αν δεν λυθεί το πρόβλημα στη χρήση της γης.

Τι γίνεται λοιπόν στο εξής; Τι μπορεί να προτείνει η ΑΕΚ; Πως μπορεί να ξεπεράσει αυτό το σημαντικό πρόβλημα; Το μνημόνιο συνεργασίας με το Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας ­ Νέας Χαλκηδόνας δίνει μία νότα αισιοδοξίας ότι κάτι καλό θα να προκύψει στις συζητήσεις που είναι πλέον αναγκαίο να γίνουν ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η πλευρά της ΑΕΚ θα προτείνει την ανταλλαγή των συγκεκριμένων 3 στρεμμάτων με μέρος από τη δική της γη, ίσως και μεγαλύτερο! Όσα πάρει από την πίσω πλευρά προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιό της, τόσα (αν όχι περισσότερα) θα επιστρέψει από την έκταση που της ανήκει, στο σημείο που βρίσκεται απέναντι ακριβώς από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Εκεί δηλαδή που άλλοτε υπήρχε η σκεπαστή εξέδρα του «ναού». Μάλιστα θα προχωρήσει και στην αναδάσωση των στρεμμάτων που θα παραχωρήσει στην ανταλλαγή, εφόσον επαναλαμβάνουμε το αίτημά της γίνει δεκτό από τον Δήμο. Για να παρθεί βέβαια μία τέτοια απόφαση θα πρέπει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και αυτό δεν θα μπορούσε ουδείς να προβλέψει ότι θα είναι εύκολο. Ακόμα και αν αυτό συμβεί όμως, η μεγάλη ευαισθησία των πολιτών της περιοχής στο θέμα του Άλσους δεν αποκλείεται να προκαλέσει άλλου είδους αντιδράσεις, ενδεχομένως και προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως είχε γίνει στο πρόσφατο παρελθόν με τη διπλή προσπάθεια του Γιάννη Γρανίτσα για την ανέγερση γηπέδου στον ιστορικό χώρο της Ένωσης.