Skip to main content

Εν μέσω αιματοχυσίας οι εκλογές στο Αφγανιστάν

Μέσα σε σκηνικό τρόμου διεξάγονται οι εκλογές στο Αφγανιστάν, καθώς οι Ταλιμπάν έχουν κάνει πράξη τις προειδοποιήσεις τους ότι θα εμποδίσουν με κάθε τρόπο τη διεξαγωγή των εκλογών, με αποτέλεσμα να έχ
Μέσα σε σκηνικό τρόμου διεξάγονται οι εκλογές στο Αφγανιστάν, καθώς οι Ταλιμπάν έχουν κάνει πράξη τις προειδοποιήσεις τους ότι θα εμποδίσουν με κάθε τρόπο τη διεξαγωγή των εκλογών, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους 13άτομα, ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός των τραυματιών.

Η αρχή έγινε τα ξημερώματα, όταν ρουκέτα έπληξε το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στην Καμπούλ, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν ζημιές ή θύματα. Στη συνέχεια, στην επαρχία Νανγκαρχάρ στα ανατολικά της χώρας, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από ρουκέτα που έπληξε κατοικία και δύο Αφγανοί παρατηρητές τραυματίστηκαν από έκρηξη σημειώθηκε σε εκλογικό τμήμα. Στην ίδια επαρχία, δύο εκρήξεις σημειώθηκαν σε εκλογικά τμήματα, ένα ανδρών και ένα γυναικών, ενώ τουλάχιστον έξι ρουκέτες ρίφθησαν στην Τζαλαλαμπάντ, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα.

Παράλληλα, στο νότιο Αφγανιστάν, βόμβα εξερράγη κοντά στην αυτοκινητοπομπή του κυβερνήτη της επαρχίας Κανταχάρ, ο οποίος πραγματοποιούσε επισκέψεις σε εκλογικά τμήματα, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της ψηφοφορίας, έγινε γνωστό από την Εκλογική Επιτροπή ότι έχει ανοίξει το 92% των εκλογικών τμημάτων, ενώ οι πρώτες καταγγελίες για νοθεία κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο περιπτώσεις εκλογικών τμημάτων όπου το μελάνι με το οποίο σημαδεύονται στο δάχτυλο όσοι έχουν ψηφίσει, προς αποφυγή διπλοψηφιών, δεν ήταν ανεξίτηλο.

Στην Καμπούλ, ένας άντρας συνελήφθη κοντά σε εκλογικό τμήμα, επειδή βρέθηκαν στην κατοχή του τουλάχιστον 15 πλαστές εκλογικές κάρτες. Πλαστές κάρτες κατασχέθηκαν επίσης στην επαρχία Χελμάντ, στο νότο της χώρας, αλλά και στην επαρχία Κουντούζ, στο βόρειο Αφγανιστάν. Λέγεται ότι εκατομμύρια πλαστές εκλογικές κάρτες έχουν τυπωθεί στο Πακιστάν.

Ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι ψήφισε νωρίς το πρωί, μία ώρα μετά την έναρξη της ψηφοφορίας, σε σχολείο στο κέντρο της Καμπούλ, κοντά στην προεδρική κατοικία, δηλώνοντας ότι ελπίζει σε ένα «υψηλό» ποσοστό συμμετοχής στην ψηφοφορία.

«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει υψηλό ποσοστό συμμετοχής, ότι οι άνθρωποι θα μετακινηθούν και θα ψηφίσουν το άτομο, άντρα ή γυναίκα (που επιθυμούν), χωρίς να υποστούν καμία πίεση», δήλωσε ο Αφγανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «Είναι μία μεγάλη μέρα. Χάρη στο Σύνταγμά μας, ο λαός έχει το δικαίωμα να διαλέξει το κοινοβούλιό του».

Οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται ότι επιτέθηκαν σε 150 εκλογικά κέντρα

Οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν, με μήνυμα που έστειλαν στο Γαλλικό Πρακτορείο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι μέλη τους επιτέθηκαν σήμερα σε 150 εκλογικά τμήματα στο Αφγανιστάν.

Στο μήνυμά τους οι Ταλιμπάν, που κατ΄ επανάληψη μεγαλοποιούν τα αποτελέσματα των επιχειρήσεών τους, παραπέμπουν σε ένα σύνδεσμο όπου υποτίθεται πως περιγράφουν όλες τις επιθέσεις.

Μέχρι στιγμής πάντως καμία ανεξάρτητη πηγή δεν έχει επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή.

Οι αφγανικές αρχές είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν από ρουκέτες και μια οβίδα που έπληξαν διάφορα εκλογικά τμήματα. Σύμφωνα με την αστυνομία πάντως, τα εκλογικά κέντρα που μπήκαν στο στόχαστρο δεν ξεπερνούν τα δέκα.