Skip to main content

Εν αναμονή των συλλογικών διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση

Στάση αναμονής κρατά η κυβέρνηση σχετικά με το θέμα του παγώματος των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, καθώς, όπως τόνισε ο Γιώργος Πεταλωτής, αυτό που ενδιαφέρει είναι η συμφωνία μέσα από συλλογικές διαπρ
Στάση αναμονής κρατά η κυβέρνηση σχετικά με το θέμα του παγώματος των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, καθώς, όπως τόνισε ο Γιώργος Πεταλωτής, αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις να υπάρχει ένα αποτέλεσμα, που θα βοηθά τους εργαζόμενους, την επιχειρηματικότητα και την ελληνική οικονομία.

Υπάρχει το Μνημόνιο, το οποίο σεβόμαστε, το οποίο ήδη έχουμε υπογράψει. Από εκεί και πέρα εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρξει κοινωνικός διάλογος, σύγκλιση των κοινωνικών εταίρων, ώστε μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις να υπάρχει ένα αποτέλεσμα, που θα βοηθά τους εργαζόμενους, την επιχειρηματικότητα και την ελληνική οικονομία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς για το πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση σχετικά με το θέμα του «παγώματος» των μισθών και το αν εργοδότες και εργαζόμενοι συμφωνήσουν σε κάποια αύξηση.

«Περιμένουμε ότι όλοι έχουμε συναισθανθεί το μέγεθος της ευθύνης, γνωρίζουμε τη στενότητα που περνάμε και στο τέλος όλοι θα δείξουμε ότι έχουμε κατανοήσει τι συμβαίνει στη χώρα μας», συμπλήρωσε. Ερωτηθείς, δε, σχετικά, προέτρεψε σε αναμονή, να συνεχιστούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, να υπάρξει αποτέλεσμα «και τότε θα δούμε».

Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει στις διαπραγματεύσεις να υπάρξει συμφωνία εργαζομένων και εργοδοτών και πρόσθεσε πως «από εκεί και πέρα, ό,τι περιλαμβάνει το Μνημόνιο θα εφαρμοστεί».

Σχετικά με το περιεχόμενο του Μνημονίου, ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι σε αυτό αναφέρεται «πάγωμα» των κατώτατων μισθών και συμπλήρωσε πως «άρα, συζητάμε σε αυτή τη βάση» και πως «από εκεί και πέρα εμείς ενθαρρύνουμε στις διαπραγματεύσεις να υπάρχει η συμφωνία μεταξύ των εταίρων».

Επιπλέον, ανέφερε ότι η ανταγωνιστικότητα είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος της οικονομικής και αναπτυξιακής ζωής, αλλά και της πολιτικής της κυβέρνησης και ότι «δεν μπορούμε να τη βάλουμε στην άκρη», προσθέτοντας πως «κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η ανταγωνιστικότητα, που είναι πολύ σημαντική παράμετρος, έχει παραμέτρους για την αύξησή της και ότι μια από αυτές είναι οι μισθοί, το κόστος εργασίας».

Σε ερώτηση για το ποια θα είναι η στάση του προέδρου της ΓΣΕΕ, Ιω. Παναγόπουλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι ο ρόλος του είναι σημαντικότατος και σεβαστός και ότι η λειτουργία και η συμπεριφορά της ΓΣΕΕ είναι «αξιολογότατη και εκφράζει και τους εργαζόμενους». Κατέληξε, δε, πως «άρα, τέτοια διλήμματα ούτε πρέπει να τίθενται, ούτε τίθενται».

Ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι ένα μέρος του Μνημονίου περιλαμβάνει τις δεσμεύσεις με την τρόικα και πως ένα άλλο, πολύ μεγάλο, «που δυστυχώς δεν προβάλλεται», περιλαμβάνει τις διαρθρωτικές αλλαγές, που κάνει η κυβέρνηση στην ελληνική οικονομία, την ανάπτυξη και το κράτος.

«Το Μνημόνιο δεν καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις», διευκρίνισε και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει αυτές οι διαπραγματεύσεις να έχουν ένα περιεχόμενο, που θα είναι ανάλογο του Μνημονίου.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα λαμβάνουν υπόψη τους την ανάπτυξη του τόπου και την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας και πως κατά τα λοιπά «οι ερμηνείες, που γίνονται, δεν μας αφορούν».

«Θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι και το αντιλαμβάνεται ο ελληνικός λαός ότι έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που παλεύει με τα κύματα, που αντιμετωπίζει πρωτοφανείς καταστάσεις για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία», υπογράμμισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε ότι «εάν καθίσουμε να κάνουμε ιδεολογικές αναζητήσεις και συζητήσεις, θα μπορούμε να πούμε πάρα πολλά και έχουμε πει πολλές φορές ότι η δράση της σημερινής κυβέρνησης δεν υλοποιεί το πρόγραμμα για το οποίο είχαμε δεσμευτεί και δεσμευόμαστε ότι θα υλοποιήσουμε».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο πρώτος στόχος προς τον οποίο δρα η κυβέρνηση είναι να σώσει τη χώρα και ότι από τη στιγμή που κατάφερε να υπάρχει ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης και καταφέρνει να είναι συνεπής ως προς τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, θα υλοποιήσει και τις προγραμματικές της δεσμεύσεις.

«Αλλά, προς το παρόν, να έχουμε όλοι στο μυαλό μας ότι έχουμε να κάνουμε με μια κατάσταση, που μας επιβάλλει να λειτουργούμε υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όποιο και αν είναι αυτό, ο κ. Πεταλωτής επανέλαβε ότι έχει απαντήσει επανειλημμένως.