Skip to main content

Οι κινήσεις της κυβέρνησης στο θέμα με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και πραγματοποιεί επαφές σε επίπεδο υπουργείων, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Τις εξελίξεις από την τουρκική Δικαιοσύνη αναμένει η κυβέρνηση προκειμένου να διαμορφώσει τη στάση της, η οποία πάντως θα έχει κλιμακωτό χαρακτήρα, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ελληνική πλευρά έχει προχωρήσει στην πλήρη χαρτογράφηση της κατάστασης με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς οι οποίοι παραμένουν προφυλακισμένοι, στην Αδριανούπολη και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Σε αυτό το πλαίσιο, από την πρώτη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές επαφές και από τις δυο πλευρές σε επίπεδο υπουργείων, ώστε η σύλληψη των Ελλήνων αξιωματικών να μην μετατραπεί σε διπλωματικό επεισόδιο.

Άλλωστε -όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές- η υπόθεση εξετάζεται από τις τουρκικές δικαστικές αρχές.

Σε αυτό το επίπεδο δεν αποκλείεται εάν και εφόσον χρειαστεί να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είτε με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είτε με τον Τούρκο ομόλογο του Μπιαναλί Γιλντιρίμ.

Πάντως, και τα μηνύματα που στέλνουν οι Βρυξέλλες προς την Τουρκία, μετά και την ενημέρωση που παρείχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, είναι η θετική έκβαση της υπόθεσης και η άμεση επιστροφή των Ελλήνων αξιωματικών στη χώρα.

Επίσης το κυβερνητικό συμβούλιο συζήτησε και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ και το πλαίσιο πιέσεων που θα ασκηθούν προς την Άγκυρα με στόχο τη συμμόρφωση της και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Τέλος, τη συνεδρίαση απασχόλησε και η πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά και την εκταμίευση της δόσης και η πορεία προς το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως η χώρα βρίσκεται σε ένα καλό αναπτυξιακό μομέντουμ που θα διευρύνει τις δυνατότητες για καλή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.