Skip to main content

Εξελίξεις εντός Νοεμβρίου για το δάνειο του δήμου από την ΕΤΕπ

Ο τελευταίος οικονομοτεχνικός έλεγχος για τους όρους σύναψης του δανείου και η τελική διαμόρφωση της λίστας με τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν.

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαδικασίες στον δήμο Θεσσαλονίκης για τη σύναψη του δανείου, ύψους 37,5 εκατ. ευρώ, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), την ώρα που η αντιπολίτευση ξεκαθαρίζει την αρνητική της στάση απέναντι στο θέμα.

Το διάστημα αυτό αναμένεται να πραγματοποιηθούν ο τελευταίος οικονομοτεχνικός έλεγχος για τους όρους σύναψης του δανείου καθώς και η τελική διαμόρφωση της λίστας με τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από την ΕΤΕπ.  

Η αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα εκτιμά ότι εντός του Νοεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και θα εισαχθεί για συζήτηση και έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο η εισήγηση με τους όρους της σύμβασης του δανείου. Η κ. Ρανέλλα, πάντως, επανέλαβε εκ νέου ότι το δάνειο δεν λαμβάνεται για εξυγίανση των οικονομικών του δήμου αλλά μόνο για αναπτυξιακά έργα.

Πονοκέφαλος για τη δημοτική αρχή παραμένουν, ωστόσο, οι αντιδράσεις για το δάνειο, τόσο από το εσωτερικό της πλειοψηφούσας παράταξης όσο και από την αντιπολίτευση. Στο πλαίσιο αυτό, το θέμα του δανείου αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης της δημοτικής ομάδας την επόμενη εβδομάδα. Εκεί θα καταμετρηθούν εκ νέου οι ενστάσεις από τους δημοτικούς συμβούλους της «Πρωτοβουλίας», τους οποίους ο Γιάννης Μπουτάρης θα επιδιώξει να μεταπείσει.

Επόμενο βήμα της δημοτικής αρχής θα είναι οι συναντήσεις με τους επικεφαλής της αντιπολίτευση, οι οποίες, ωστόσο, αν και έχουν ανακοινωθεί εδώ και καιρό από τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμα. Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εντάξει» Σταύρος Καλαφάτης έδωσε μία πρώτη γεύση, την περασμένη Δευτέρα, στο δημοτικό συμβούλιο, για τη στάση που θα κρατήσει. «Με τέτοια εικόνα οικονομικής υγείας δεν πιστεύω να φέρεται τίποτα δάνεια; Δεν νομίζω να τολμήσετε τίποτα τέτοιο λες και όλα τέλεια και άγια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαφάτης.

Ο δήμαρχος κατά τις συναντήσεις αναμένεται να επαναλάβει τα περί αναγκαιότητας σύναψης του δανείου, το οποίο ο δήμος σχεδιάζει να αξιοποιήσει για αναπτυξιακά έργα. Υπενθυμίζεται ότι για να προχωρήσει στη λήψη του δανείου η διοίκηση του δήμου, απαιτείται διευρυμένη πλειοψηφία 2/3, δηλαδή είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη και μερίδας της αντιπολίτευσης.

Εν τω μεταξύ, προχωρούν οι διεργασίες με την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία θα προσφέρει τεχνική βοήθεια στο δήμο Θεσσαλονίκης για μια σειρά παρεμβάσεων, όπως το κυκλοφοριακό. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Αστικής Ανθεκτικότητας Λίνα Λιάκου, «μέσα στον μήνα ολοκληρώνονται οι όροι συνεργασίας του δήμου με την Παγκόσμια Τράπεζα σχετικά με την τεχνική βοήθεια».  

Η ίδια, μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο, ανέφερε ότι συνεχίζονται επαφές με ευρωπαϊκό επίπεδο για την παροχή τεχνικής βοήθειας προς το δήμο για σειρά έργων. «Υπάρχουν τεράστια ποσά για τεχνική βοήθεια, που χρησιμοποιούν τα υπουργεία και η περιφέρεια, αλλά, δυστυχώς, οι δήμοι της Θεσσαλονίκης που τα έχουν ανάγκη, δεν έχουν πρόσβαση», υπογράμμισε.