Skip to main content

Εν αναμονή απόφασης της διαιτησίας για οφειλές του δημοσίου στον ΟΑΣΘ

Η εκδίκαση της προσφυγής στη διαιτησία επρόκειτο να γίνει στις 25 Απριλίου αλλά μετά από αίτημα του δημοσίου, μετατέθηκε για σήμερα.

Σήμερα εκδικάζεται η προσφυγή στη διαιτησία του ΟΑΣΘ ο οποίος διεκδικεί ποσόν 14,5 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο για οφειλές οι οποίες αφορούν την εκκαθάριση του 2014.

Η εκδίκαση της προσφυγής επρόκειτο να γίνει στις 25 Απριλίου αλλά μετά από αίτημα του δημοσίου, μετατέθηκε για σήμερα.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μοναδική απαίτηση που έχει ο ΟΑΣΘ από το ελληνικό δημόσιο.

Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει στη Voria.gr ο κ. Στεφανίδης, η διοίκηση του Οργανισμού περιμένει να κλείσει το 2014 και αμέσως μετά θα προσφύγει εκ νέου στη διαιτησία ζητώντας συνολικά άλλα 100 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο. Εξ αυτών τα 47 εκατ. αφορούν οφειλές για το έτος 2015 και τα υπόλοιπα 53 εκατ. για το 2016.

Στο μεταξύ, κι ενώ συμπληρώνεται ήδη ο τέταρτος μήνας του 2017, ακόμη δεν έχει υπάρξει εναρμόνιση της καταβαλλόμενης κρατικής επιχορήγησης του ελληνικού δημοσίου προς τον ΟΑΣΘ, με τον ισχύοντα συντελεστή ΦΠΑ. Σύμφωνα με τον κ. Στεφανίδη η καταβολή εξακολουθεί να γίνεται με βάση τον προηγούμενο συντελεστή 13%, ενώ ήδη βρισκόμαστε στο 24%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ η διαφορά αυτή του 11% δημιουργεί νέα χρηματοδοτική απαίτηση της τάξης περίπου των 500.000 ευρώ το μήνα. «Θα ζητήσουμε να εκδοθεί μια Κοινή Υπουργική Απόφαση από τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη προκειμένου να λυθεί αυτή η εκκρεμότητα, διαφορετικά θα είμαστε υποχρεωμένοι να προσφύγουμε εκ νέου στη διαιτησία» αναφέρει ο κ. Στεφανίδης.

Στο μεταξύ ο ΟΑΣΘ πορεύεται πλέον, από τον Απρίλιο και μετά, μόνον με την κρατική επιχορήγηση η οποία ανέρχεται περίπου στα 4,1 εκατ. ευρώ μηνιαίως, συν τις εισπράξεις από τα εισιτήρια.
Ωστόσο, τα ποσά αυτά δεν φτάνουν για να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες του Οργανισμού και το επόμενο διάστημα, δεν αποκλείεται η Θεσσαλονίκη να ξαναζήσει τις περσινές καταστάσεις, όταν ολόκληρος ο νομός έμεινε χωρίς λεωφορεία για αρκετές ημέρες.