Skip to main content

Εμπορικές συμφωνίες ύψους 8,8 δισ. δολ. για Κίνα και Αυστραλία

Οι δέκα συμφωνίες που υπεγράφησαν, κατά κύριο λόγο στους τομείς των ορυκτών υποδομών και της ενέργειας, αντικατοπτρίζουν τη στενή και αναπτυσσόμενη συνεργασία ανάμεσα στην Καμπέρα και την Κίνα.
Η Αυστραλία και η Κίνα υπέγραψαν σήμερα μία πλειάδα από συμβόλαια συνολικής αξίας 10 δισ. δολ. Αυστραλίας (8,8 εκατ. δολ.), μετά το πέρας των συνομιλιών ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κέβιν Ρουντ και τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Ζι Ζινπίνγκ.

Οι δέκα συμφωνίες που υπεγράφησαν, κατά κύριο λόγο στους τομείς των ορυκτών υποδομών και της ενέργειας, αντικατοπτρίζουν τη στενή και αναπτυσσόμενη συνεργασία ανάμεσα στην Καμπέρα και τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο και μέγα καταναλωτή του ορυκτού πλούτου της Αυστραλίας, τονίζει στο ανακοινωθέν του ο Ρουντ.

«Αυτό καταδεικνύει τον δυναμισμό των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες στον τομέα αυτό και τη σημαντική συμπληρωματικότητα των δύο οικονομιών», τονίζει ο Ρουντ.

Ο Ζι έφθασε το Σάββατο στην Αυστραλία, πραγματοποιώντας πενθήμερη επίσημη επίσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα θίξει κυρίως το αμφιλεγόμενο σχέδιο της Καμπέρα για φορολόγηση του υπερκέρδους των εταιρειών μεταλλευμάτων. Το Πεκίνο ανησυχεί πως η φορολόγηση αυτή θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες, βασικός αγοραστής των οποίων είναι η Κίνα.