Skip to main content

Έμποροι Θεσσαλονίκης προς κυβέρνηση: Κινδυνεύει ο ΟΑΣΘ

Η εκκρεμότητα του Δημοσίου να καταβάλλει στον ΟΑΣΘ τα οφειλόμενα, απειλεί την οικονομική βιωσιμότητα του Οργανισμού, λέει ο ΟΕΕΘ.

Τα προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) επισημαίνει η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδος, Αλέξη Τσίπρα, προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον ΟΑΣΘ, στην Ένωση Αστικών Λεωφορειούχων Μετόχων ΟΑΣΘ «Ο Μέγας Αλέξανδρος» και στην Πανελλήνια Ένωση Αυτοκινητιστών, Φορτηγών, Ταξί, Αστικών, Υπεραστικών και Τουριστικών Λεωφορείων Δ.Χ.

Όπως τονίζει στην επιστολή της η ΟΕΕΘ, η εκκρεμότητα του Δημοσίου να καταβάλλει στον ΟΑΣΘ τα οφειλόμενα, απειλεί την οικονομική βιωσιμότητα του Οργανισμού και μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευσή του.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:

«Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ,
Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Σε συνέχεια των υπ' αριθμ. 7540/7.07.2016, 6801/16.6.2016, 7129/27.6.2016 και 7593/8.7.2016 σχετικών εγγράφων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (Ο.Α.Σ.Θ.) που διαβιβάσθηκαν και στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης, κρίνουμε σκόπιμο και επιβεβλημένο να παρέμβουμε και εμείς στο μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του Οργανισμού συνεπεία των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την εκκρεμότητα του Δημοσίου να καταβάλλει στον Οργανισμό τα οφειλόμενα, βάσει των συμφωνιών που υπάρχουν.

Η συνέχιση των οικονομικών αυτών εκκρεμοτήτων προς τον Οργανισμό θα έχει ως αποτέλεσμα:

• Την οικονομική του κατάρρευση και την, ως εκ τούτου, παντελή αδυναμία του στην ομαλή λειτουργία του.

• Την μεγάλη ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού της Θεσσαλονίκης, αφού μέχρι την λειτουργία του Μετρό, δεν υπάρχει άλλος συγκοινωνιακός φορέας.

• Τις οικονομικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους σε αυτόν, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις διότι καθυστερεί η καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Κατόπιν των ανωτέρω, κ. Πρωθυπουργέ και κ. Υπουργοί, θα παρακαλέσουμε όπως οι προτάσεις του Ο.Α.Σ.Θ. που περιλαμβάνονται στα ανωτέρω σχετικά έγγραφα ληφθούν σοβαρά υπ' όψιν με οριστική λύση στο πρόβλημα που παραμένει άλυτο για πολύ καιρό, αφού υπήρχε και στο παρελθόν, και υπάρχει δυστυχώς και σήμερα με όλες τις παρενέργειες που σημειώνουμε.

Στο σημείο αυτό, θεωρούμε σημαντικό να αναφέρουμε ότι η Ένωση Αστικών Λεωφορειούχων Μετόχων Ο.Α.Σ.Θ. "Ο Μέγας Αλέξανδρος" καθώς και η Πανελλήνια Ένωση Αυτοκινητιστών, Φορτηγών, Ταξί, Αστικών, Υπεραστικών και Τουριστικών Λεωφορείων Δ.Χ. ανήκουν στην δύναμη της Ομοσπονδίας μας.

Τελειώνοντας, θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες θα εξετάσουν εις βάθος το όλο θέμα ώστε να βρεθεί η συνισταμένη των απόψεων των δυο πλευρών και η Θεσσαλονίκη να βρει και πάλι την συγκοινωνιακή της ομαλότητα.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και θα είμαστε και εμείς στην διάθεσή σας σε ό,τι μας χρειαστείτε».

Για την Ο.Ε.Ε.Θ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΔΡΙΝΟΣ