Skip to main content

Εμπλοκή στη διαπραγμάτευση για κόκκινα δάνεια-πλειστηριασμούς

Πίεση των εκπροσώπων των θεσμών στα «καυτά» ζητήματα των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας καθώς και την πώληση σε funds.

Διεκόπησαν για δύο ώρες το απόγευμα της Κυριακής οι διαπραγματεύσεις Αθήνας-Θεσμών που ξεκίνησαν στις 12 το μεσημέρι για τα μείζονα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης, όπως τα κόκκινα δάνεια και η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, βρέθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να υπάρξει μια επισκόπηση της έως τώρα πορείας των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών. Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβησαν επίσης, οι Γιάννης Δραγασάκης και Γιώργος Χουλιαράκης.

Στη συνέχεια μετά από περίπου δύο ώρες, το οικονομικό επιτελείο επέστρεψε στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, προκειμένου να συνεχιστούν οι συζητήσεις με τους πιστωτές.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών,  καταβάλλεται κάθε προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει σύντομα συμφωνία που θα αφορά το “νόμο Κατσέλη” και τα επιχειρηματικά δάνεια.
 
Στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία σε ποσοστό που θα φτάνει στο 60%.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα υπάρξουν δικλίδες ασφαλείας προκειμένου να προστατευθούν νοικοκυριά που ήταν συνεπή στις υποχρεώσεις τους, σε μεγάλο ποσοστό, και σήμερα αδυνατούν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις δόσεις τους. Θα πρέπει, βέβαια, να έχουν διάθεση συνεργασίας, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Μέτρα και κριτήρια θα υπάρξουν προκειμένου να μην προστατευτούν όσοι σκοπίμως, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία, δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Θα μπει πλαφόν στον αριθμό των πλειστηριασμών που θα μπορεί να προχωρά η τράπεζα μέσα σ’ ένα χρόνο.
 
Τέλος,  θα υπάρχουν κριτήρια που θα αφορούν την αντικειμενική αξία της κατοικίας, το ετήσιο εισόδημα, ενώ δεν θα υπάρξει κανένα κριτήριο ένταξης στο “νόμο Κατσέλη” που θα αφορά τα συνολικά χρέη του δανειολήπτη.