Skip to main content

Εμμένουν στην ανεξαρτησίας τους

Να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου ετοιμάζονται δεκάδες κράτη έπειτα από την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της κοσοβάρικης διπλωματίας.
Να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου ετοιμάζονται δεκάδες κράτη έπειτα από την ευνοϊκή γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που έκρινε πως η σχετική διακήρυξη από την Πρίστινα είναι σύμφωνη προς το διεθνές δίκαιο.

«Οι ΥΠΕΞ και άλλοι υψηλόβαθμοι διπλωμάτες από πολλές δεκάδες χώρες μας ενημέρωσαν για τις σχετικές ετοιμασίες, αμέσως μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου στις 22 Ιουλίου» τόνισε ο επικεφαλής της κοσοβάρικης διπλωματίας Σκεντέρ Χισένι, σε συνέντευξή του στην βοσνιακή εφημερίδα.

Εξήντα εννέα χώρες, μεταξύ τους οι ΗΠΑ και 22 από τις 27 χώρες της ΕΕ, έχουν αναγνωρίσει την πρώην σερβική επαρχία, που αριθμεί 2 εκατ.
κατοίκους, το 90% των οποίων είναι Αλβανοί.
 
Ο επικεφαλής της κοσοβάρικης διπλωματίας εκτιμά πως ορισμένες από τις πέντε χώρες της ΕΕ, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, που ακόμη δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου θα αναθεωρήσουν την απόφασή τους, διαβεβαιώνοντας πως «ίσως και να υπάρξουν αναγνωρίσεις, ορισμένες εκ των οποίων κανείς δεν θα περίμενε».