Skip to main content

Εμφαση στις εξαγωγές δίνει η αρτοβιομηχανία Χάνογλου ΑΕ

Δεν επηρεάστηκε από την κρίση η βιομηχανία κριτσινιών Χάνογλου ΑΕ, όπως δηλώνει στη Voria η εκπρόσωπος της διοίκησης, Δέσποινα Χάνογλου, καθώς το 2009 αύξησε τις πωλήσεις της κατά 30%.
Η έμφαση στις εξαγωγές, στη δημιουργία νέων προιόντων, στην ποιότητα και  στις συνεχείς επενδύσεις εκσυγχρονισμού συνθέτουν τη στρατηγική ανάπτυξης της βιομηχανίας αρτοσκευασμάτων-κριτσινιών Χάνογλου ΑΕ, η οποία συνέβαλε στην αποτελεσματική «θωράκισή» της απέναντι στην οικονομική κρίση, σύμφωνα με όσα δήλωσε η εκπρόσωπος και μέλος της διοίκησης της εταιρίας κυρία Δέσποινα Χάνογλου, μιλώντας στη Voria.gr για τις δραστηριότητες της εταιρίας.

Και αυτό γιατί παρά την κρίση η αρτοβιομηχανία Χάνογλου, που έχει το εφαλτήριο της στην Πτολεμαίδα, το 2009 παρουσίασε αύξηση των πωλήσεων της κατά 30%, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 2 εκατ. ευρώ και τα κέρδη της αυξήθηκαν ανάλογα. Για φέτος η εταιρία προσβλέπει σε σταθεροποίηση, καθώς εκτιμά ότι η κρίση στην ελληνική αγορά θα είναι πιο έντονη.

Η διοίκηση της εταιρίας προγραμματίζει να εντατικοποιήσει την εξαγωγική της προσπάθεια. Σήμερα εξάγει τα προϊόντα της σε Κύπρο και Αγγλία. Τα προϊόντα διανέμονται πανελλήνια , παράγει 15 διαφορετικούς κωδικούς,  με επίκεντρο τα κριτσίνια, τα οποία παράγει και για λογαριασμό της Εlite, καθώς και μια σειρά, άλλα κουλουράκια, μπισκότα και σφολιατοειδή τα οποία διαθέτει χύμα και συσκευασμένα.

Η εταιρία συνεργάζεται κυρίως με εμπόρους σε όλη σχεδόν την επικράτεια και τους τροφοδοτεί στις έδρες τους με δικά της κλειστά φορτηγά, ανελλιπώς και εγκαίρως, υπογραμμίζει η κυρία Χάνογλου.

Οσον αφορά το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας, την τελευταία πενταετία έχει υλοποιήσει επενδύσεις εκσυγχρονισμού κυρίως και επέκτασης των κτιριακών της εγκαταστάσεων συνολικού ύψους 808.000 ευρώ. Όπως αναφέρει η κυρία Χάνογλου η τελευταία επένδυση συνολικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ βρίσκεται σε εξέλιξη και συμβάλλει στην περαιτέρω αύξηση της παραγωγικότητας και της δυναμικότητας της εταιρίας. Η επένδυση έχει ενταχθεί σε αναπτυξιακό πρόγραμμα και επιδοτείται με 65%. Η προηγούμενη επένδυση αφορούσε και πάλι σε εκσυγχρονισμό ήταν προϋπολογισμού 228.000 ευρώ, ενώ υλοποιήθηκε και μια τρίτη που αφορούσε στην επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Στα μακροπρόθεσμα σχέδια της εταιρίας, επισημαίνει ότι εντάσσεται και η μετεγκατάστασή της σε νέες κτιριακές εγκαταστάσεις, καθώς φαίνεται ότι ο χώρος που βρίσκονται σήμερα οριακά επαρκεί. Θεωρεί ότι η επόμενη επένδυση θα είναι η δημιουργία  μεγαλύτερων κτιριακών εγκαταστάσεων.

Παράδοση από το 1926

Από το 1926 η οικογενειακή επιχείρηση Χάνογλου στην Πτολεμαϊδα στη Δυτική Μακεδονία, ειδικευόταν στην παρασκευή άρτου και κάθε είδους αρτοσκευάσματος, διακινώντας τα αγαθά της σε όλη την πόλη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
Από παππού στον πατέρα κύλησαν τα χρόνια, με όλες τις αλλαγές που οι καιροί κάθε φορά επέβαλαν και κάπου εκεί στο 1979 η επιχείρηση πέρασε στα χέρια του Νικολάου Χάνογλου ο οποίος από τότε την διοικεί απρόσκοπτα έως σήμερα.

Ο κ. Χάνογλου εισήγαγε το 1989 την παρασκευή  των κριτσινιών σίτου και ολικής άλεσης ως αναπόσπαστο κομμάτι της παραγωγικής γραμμής της εταιρίας, κρατώντας παράλληλα και τη διαδικασία της παραγωγής του άρτου και των λοιπών αρτοσκευασμάτων προς διανομή σε σημεία πώλησης, κυρίως μέσα στην πόλη.

Το όλο εγχείρημα δεν άργησε να αποφέρει καρπούς κι έτσι η σιγά - σιγά η εταιρία μεταστεγάστηκε το 1990 σε καινούργια ιδιόκτητα κτίρια, με έδρα και πάλι την Πτολεμαϊδα. Ταυτόχρονα εκσυγχρόνισε τις παραγωγικές της γραμμές σε ότι αφορούσε στην διαδικασία παρασκευής του κριτσινιού και αύξησε το έμψυχο δυναμικό της. Σημείο σταθμός για την εταιρία θεωρούνται οι χρονιές 2001-2002 , οπότε αυτή μετατράπηκε από ονομαστική, σε Α.Ε.

Σε ό,τι αφορά στην εσωτερική της οργάνωση , η εταιρία είναι πιστοποιημένη με τα διεθνή πρότυπα διαχείρισης ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων, ISO 9001/2000  και ISO FOOD SAFE 22000,  δείχνοντας έτσι έμπρακτα πως η σταθερά υψηλή ποιότητα των  υπηρεσιών και των αγαθών που παρέχει στους καταναλωτές της,  είναι μονόδρομος, τονίζει καταλήγοντας η κυρία Χάνογλου.