Skip to main content

Έμφαση στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων δίνει το Επιμελητήριο Σερρών

Η εξωστρέφεια- προβολή των σερραϊκών προϊόντων και η ανάπτυξη του τουρισμού είναι στρατηγικός στόχος του Επιμελητηρίου.
Γράφει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, κ. Αριστείδης Δρογαλάς

Στον αντίποδα των δυσοίωνων προβλέψεων και της μεμψιμοιρίας, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, εμείς ως διοίκηση του Επιμελητηρίου Σερρών καταθέσαμε συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την τόνωση της ρευστότητας. 

Μεταξύ άλλων προτείναμε ποσοτικούς στόχους και έλεγχο του κράτους στις Τράπεζες για χορηγήσεις δανείων ανάλογα με το μέγεθος των επιχειρήσεων και μη υποχρεωτική καταβολή τόκων για δάνεια ως το τέλος του 2009. ειδικά καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στα δάνεια μέσω του ΤΕΜΠΜΕ.

Στις θέσεις μας είναι η ανάγκη λήψης μέτρων για τη διατηρησιμότητα των θέσεων εργασίας, κυρίως στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, με συνδυασμό φορολογικών κινήτρων και επιδοτήσεων. Ιδιαίτερα στους νομούς με τη μεγαλύτερη ανεργία όπως και με το μικρότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα, στοιχεία που χαρακτηρίζουν και το δικό μας νομό, προτείνουμε τη Μηδενική Φορολόγηση των πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί η πρότασή μας για αύξηση του ποσοστού από το 1% στο 12% επί του συνολικού κόστους μισθοδοσίας του προσωπικού των σερραϊκών επιχειρήσεων, όπως ισχύει σε όμορους νομούς.  Τέλος το «πάγωμα» των τιμολογίων της ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, φωταερίου, δημοτικών τελών είναι μέτρα που προτείνουμε.

Θεωρήσαμε σημαντική την ενημέρωση για τα αίτια και το περιεχόμενο της οικονομικής κρίσης και πραγματοποιήσαμε τρεις κύκλους ενημερωτικών εκδηλώσεων, τον πρώτο με εκπροσώπους της Ακαδημαϊκής κοινότητας το Νοέμβριο του 2008, το δεύτερο κύκλο το Δεκέμβριο με εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος, και τον τρίτο με εκπροσώπους των δυο μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων τον Ιούνιο του 2009. Επίσης διοργανώσαμε ημερίδα για τα δάνεια μέσω του ΤΕΜΠΜΕ.

Η εξωστρέφεια- προβολή σερραϊκών προϊόντων και η ανάπτυξη του τουρισμού, ειδικά του εναλλακτικού, είναι στρατηγικός στόχος μας. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώσαμε ήδη δύο Φεστιβάλ- Συνέδρια γαστρονομίας, το2008 με επίκεντρο σερραϊκή μπουγάτσα και το 2009 το βουβαλίσιο κρέας της περιοχής της Κερκίνης, κατακτώντας ως Επιμελητήριο Σερρών δύο θέσεις στο Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες για τα δύο αυτά σερραϊκα προϊόντα και βάζοντας ως στόχο την προβολή του σερραϊκου ρυζιού, σε αντίστοιχο συνέδριο το 2010.

Παράλληλα, θεσμοθετούμε εκδηλώσεις τόνωσης της σερραϊκης αγοράς με παράλληλες εκδηλώσεις προβολής σερραϊκων προϊόντων, όπως είναι οι «Γευστικές διαδρομές» τις οποίες διοργανώσαμε πέρσι και φέτος το Σεπτέμβριο. Παράλληλα, ένα ακόμα φιλόδοξο εγχείρημα που πιστεύουμε ότι θα αναδείξει το νομό Σερρών είναι το Διεθνές Ιστορικό- Αρχαιολογικό Συνέδριο «Οι Σέρρες της Μακεδονίας πριν και μετά τον Φίλιππο» (Σέρρες 27-29/11/2009).