Skip to main content

Εμφανίστηκαν ήδη τα πρώτα κουνούπια στην Κεντρική Μακεδονία

Ανήκουν στην κατηγορία των εντόμων, που κατά τον χειμώνα βρίσκονται σε προφυλαγμένες θέσεις και επαναδραστηριοποιούνται όταν ανέβει η θερμοκρασία

Την εμφάνισή τους έχουν κάνει εδώ και λίγες ημέρες τα κουνούπια στην Κεντρική Μακεδονία. Σύμφωνα με τους ειδικούς ανήκουν κυρίως στην κατηγορία των εντόμων, που κατά τη διάρκεια του χειμώνα βρίσκονται σε προφυλαγμένες θέσεις, ακόμη και εντός των σπιτιών ή μέσα σε αποθήκες και κλειστούς χώρους και επαναδραστηριοποιούνται όταν ανέβει η θερμοκρασία πάνω από τους 15 βαθμούς Κελσίου.

«Έχουν παρατηρηθεί ήδη λίγα τέτοια κουνούπια. Ωστόσο δεν πρόκειται για εκείνη την κατηγορία κουνουπιών που είναι εντελώς ανενεργά στην περίοδο του χειμώνα και όταν ξυπνήσουν ξεκινούν και οι παρεμβάσεις για την καταπολέμησή τους» επισημαίνει στο ΑΠΕ– ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κωβαίος.

Ξεκαθάρισε οτι αυτή την περιόδο δεν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την έναρξη συντονισμένων δράσεων καταπολέμησης των κουνουπιών, καθώς -όπως λέει- τα κοιμώμενα κουνούπια ακόμη δεν έχουν ξυπνήσει σε επίπεδο που θα χρειάζεται παρέμβαση.