Skip to main content

ΕΜΔΥΔΑΣ: Να πληρώσει η εταιρία το κόστος της αποκατάστασης στα Τέμπη

Την ανάληψη από την κατασκευάστρια εταιρία του έργου «Μαλιακός-Κλειδί» του κόστους αποκατάστασης των ζημιών στα Τέμπη ζητά η Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματών Ανωτάτων Σχολών Κεντρικής και
Την ανάληψη από την κατασκευάστρια εταιρία του έργου «Μαλιακός-Κλειδί» του κόστους αποκατάστασης των ζημιών στα Τέμπη ζητά η Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματών Ανωτάτων Σχολών Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΜΔΥΔΑΣ τονίζει, μεταξύ άλλων: «Στο συγκεκριμένο έργο όμως  από την πρώτη στιγμή της εγκατάστασης της εταιρείας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.», με την αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση εκτός από τη χρηματοδότηση του έργου από το Ελληνικό Δημόσιο και την εγγύηση που παρέχει στα τραπεζικά δάνεια των ιδιωτών μεγαλοεργολάβων, οι πολίτες πλήρωναν για έργα που δεν είχαν αρχίσει, πληρώνουν και θα πληρώνουν για 30 χρόνια μέσω των αυξημένων διοδίων που σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν στην Εθνική οδό, ενώ για  την ασφάλεια δυστυχώς αποδείχτηκε με τραγικό τρόπο ανύπαρκτη.

Από την ίδια τη σύμβαση η κατασκευάστρια εταιρεία ήταν υπεύθυνη για τα μέτρα ασφάλειας στην κοιλάδα, γνώριζε το πρόβλημα και δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της. Και δεν μας πείθουν να τα φορτώνουν όλα στα ακραία γεωλογικά και φυσικά φαινόμενα και ότι μια μέρα των ημερών το ατύχημα θα συνέβαινε. Γιατί σε ένα τέτοιο καταπονημένο γεωλογικά πρανές, όπως ισχυρίζονται και που δεν αμφισβητούμε, χρειάζεται να παρθούν τα αναγκαία προληπτικά μέτρα ασφάλειας πριν την επί πλέον (με τις εκρήξεις για τη διάνοιξη της σήραγγας) καταπόνησή του. Στην καταβολή όμως των διοδίων η εταιρεία εντελώς προκλητικά τηρεί το δικαίωμά της να τα απαιτεί από τους διερχόμενους πολίτες, καρπωνόμενη τεράστια κέρδη. Απέναντι σε αυτή τη διαμορφωμένη κατάσταση η κυβέρνηση δεν παίρνει τις ευθύνες της απέναντι στους πολίτες και αφήνει την πρωτοβουλία στην κατασκευάστρια εταιρεία, χωρίς να διευκρινίζει ποιος τελικά θα αναλάβει το κόστος, τις ευθύνες κ.λπ. Για μας ευθύνες έχουν όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις που παραχώρησαν και παραχωρούν τα δημόσια έργα και τις δημόσιες υποδομές στις πολυεθνικές κατασκευαστικές, που απαξίωσαν και απαξιώνουν τις Δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες. Είναι υποχρέωση του ίδιου του κράτους να κατασκευάζει τους δρόμους και τις δημόσιες υποδομές, μια που γι’ αυτό φορολογεί άμεσα και έμμεσα τους πολίτες. Τα δημόσια έργα δεν είναι εμπόρευμα, αλλά αποτελούν κοινωνικό αγαθό και με αυτή την αντίληψη πρέπει να προγραμματίζονται, να σχεδιάζονται και να κατασκευάζονται. Το κόστος της αποκατάστασης στα ΤΕΜΠΗ να πληρώσει η ίδια η κατασκευάστρια εταιρεία.»