Skip to main content

Η επόμενη μέρα της ΕΛΒΟ: Οι επενδυτές, ο διαγωνισμός και οι μετατάξεις

Πολλά σενάρια για επενδυτές, χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα. Ανησυχούν οι εργαζόμενοι που θέλουν την παραγωγική ενεργοποίηση της εταιρείας.

Στο ίδιο κτήριο βρίσκονται τα γραφεία του υπουργού Εθνικής Άμυνας και του αναπληρωτή ΥΕΘΑ, αλλά σε διαφορετικούς ορόφους κι' αυτός μάλλον είναι ο λόγος, που οι κύριοι Καμμένος και Βίτσας, δεν μπορούν να καταλήξουν στο ποιοι τελικώς ενδιαφέρονται να αγοράσουν την ΕΛΒΟ, καταγγέλουν οι εργαζόμενοι στην υπό εκκαθάριση εταιρεία που έχουν κουραστεί να κτυπούν τις πόρτες των υπουργικών γραφείων για να πληροφορηθούν το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας και το δικό τους.

"Πριν τρεις εβδομάδες περίπου είχαν επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ εκπρόσωποι της Νοτιοαφρικανικής Paramount, ενός μεγάλου αμυντικού ομίλου ο οποίος υποτίθεται ότι ενδιαφέρεται για συνεργασία. Σε αυτόν τον όμιλο προφανώς αναφερόταν ο υπουργός κ. Καμμένος όταν πρόσφατα από τη Θεσσαλονίκη δήλωσε ότι βιομηχανία τρίτης χώρας ενδιαφέρεται για την ΕΛΒΟ", είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων κ. Θεόδωρος Αλιόγκας για να προσθέσει:

"Από την άλλη πλευρά, ο αναπλ. υπουργός κ. Βίτσας, στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής, είχε πριν σχεδόν δέκα ημέρες δηλώσει ότι ο διαγωνισμός για την πώληση της ΕΛΒΟ βρίσκεται στην τελευταία φάση κατάρτισής του και πως για την εταιρεία υπάρχουν τρεις πιθανοί αγοραστές, μία ελληνική εταιρεία, μία γερμανική και μία από το Ισραήλ. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Επιδιώκουμε μία κοινή συνάντηση με τις ηγεσίες των υπουργείων Άμυνας, Οικονομικών και Εργασίας γιατί εν τω μεταξύ ψηφίστηκε από τη Βουλή τροπολογία που δίνει το δικαίωμα στους εργαζομένους της ΕΛΒΟ να υποβάλλουν αίτηση για μετάταξη σε υπηρεσίες του δημοσίου".

Οι εργαζόμενοι ζητούν ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τις ενέργειες της κυβέρνησης για το παρόν και το μέλλον της ΕΛΒΟ, αν υπάρξει τέτοιο.

Στις δηλώσεις των στελεχών της κυβέρνησης, ήρθε να προστεθεί και μία ακόμη, πολύ πρόσφατη, από τον εκπρόσωπο του εκκαθαριστή, της Ernst & Young, ο οποίος, σύμφωνα με τους εργαζομένους, είπε ότι η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ΕΛΒΟ θα βγει στον αέρα μέσα στον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο του 2017. Εάν εκδηλωθεί ενδιαφέρον θα ακολουθήσει δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός για το ενεργητικό της εταιρείας.

Προφανώς, αυτόν τον σχεδιασμό θα διευκολύνει και η δυνατότητα για μετάταξη, αφού μάλλον οι 338 εργαζόμενοι που έχουν μείνει στην ΕΛΒΟ, θεωρούνται υπεράριθμοι.

Το βέβαιο είναι, ότι για να έχει κάποια ελπίδα διάσωσης της ΕΛΒΟ και διατήρησης ενός έστω μέρους της παραγωγικής της βάσης, θα πρέπει να τελειώνει η εκκρεμότητα της ειδικής εκκαθάρισης, διαδικασία που ξεκίνησε στις αρχές του 2014.