Skip to main content

ΕΛΒΟ: Σε αδιέξοδο για μία ακόμη φορά η αμυντική βιομηχανία

Κενές περιεχομένου οι κυβερνητικές υποσχέσεις για αναγέννηση της ΕΛΒΟ. Βουνό οι απλήρωτοι λογαριασμοί προς παρόχους ενέργειας.

Έπεα πτερόεντα οι δεσμεύσεις Βίτσα για την ΕΛΒΟ, η οποία ακόμη περιμένει το χρονοδιάγραμμα για την αναγέννησή της όταν στο μεταξύ, όλοι οι λογαριασμοί - ΔΕΗ, φυσικού αερίου κ.αλ.- μένουν απλήρωτοι.

Από τις πληροφορίες που έχει η Voria.gr, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έχει καταρτίσει «χρονοδιάγραμμα αναγέννησης» της συγκεκριμένης αμυντικής βιομηχανίας, αλλά δεν έχει καν ορισμένη πολιτική για την ΕΛΒΟ. Ο κ. Βίτσας, αναπλ. ΥΕΘΑ, που στις αρχές Φεβρουαρίου είχε επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ, τώρα είναι απασχολημένος με το προσφυγικό- μεταναστευτικό.

Ο κ. Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών είναι σε σταθερή βάση απασχολημένος με τους δανειστές και τη διαπραγμάτευση και έτσι, η υπό εκκαθάριση ΕΛΒΟ μένει στο κενό, παρότι το Εφετείο έχει εκδώσει απόφαση για καταβολή στην εταιρεία ποσού 7,2 εκατ. ευρώ, για οχήματα που είχαν κατασκευαστεί για τις ένοπλες δυνάμεις.

Αλλά εκτός από τις τρέχουσες και πιεστικές υποχρεώσεις των συναρμόδιων υπουργών, υπάρχουν καθαρά δείγματα της απουσίας συγκεκριμένου σχεδίου για την ΕΛΒΟ. Αλήθεια, με την ανασυγκρότηση των ΕΑΣ και γενικότερα της αμυντικής βιομηχανίας, τι γίνεται, που βρισκόμαστε, ποιο ακριβώς είναι το σχέδιο;

Ωστόσο ειδικά για την ΕΛΒΟ ορισμένο σχέδιο δεν υπάρχει, παρότι θα μπορούσε άμεσα να πάρει κατασκευαστικό αντικείμενο με εκείνο το πρόγραμμα που συμφώνησε ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος, για τον αιγυπτιακό στρατό, αλλά και με έργα για τις ένοπλες δυνάμεις. Αυτό δε φαίνεται από τη σκέψη που εξέφρασε πολύ πρόσφατα ο διευθυντής του γραφείου του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου, Σπύρος Παπακωνσταντίνου, περί ενδεχόμενης σύμπραξης με ιδιώτη, για να κρατηθεί ζωντανή η βιομηχανία.

Μέχρι να ληφθεί κάποια απόφαση, στην οποία φυσικά θα πρέπει να συμφωνήσουν οι δανειστές που ως γνωστόν πίεζαν την προηγούμενη κυβέρνηση για να εκκαθαριστεί η ΕΛΒΟ, η εταιρεία θα έχει λίγο- λίγο διαλυθεί. Τα ποσά για την εκκαθάριση εν λειτουργία έχουν εξαντληθεί, τα έσοδα από τα μικρά έργα που εκτελούνται επίσης τελειώνουν, ενώ το ΥΠΟΙΚ δεν καταβάλει τα 7,2 εκατ. ευρώ που χρωστάει το δημόσιο.

Επόμενο είναι, ότι αν δεν βρεθεί σύντομα οριστική λύση και αν δεν δοθούν τα οφειλόμενα, οι διακόπτες θα αρχίσουν να κλείνουν μετά από μία περίοδο αναποφασιστικότητας και έλλειψης σχεδίου.

Εργαζόμενοι και Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης πιέζουν για να δοθεί λύση, αλλά με λόγια και υποσχέσεις αποτελέσματα δεν παράγονται.