Skip to main content

ΕΛΣΤΑΤ: Μικρότερο τελικά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016

Το χρέος της γενικής κυβέρνησης, το οποίο τον περασμένο Απρίλιο είχε εκτιμηθεί στο 179% του ΑΕΠ, υπολογίστηκε εκ νέου στο 180,8% του ΑΕΠ.

Μικρότερο ήταν τελικώς το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Με βάση τα νεώτερα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το πρωτογενές πλεόνασμα –με βάση τον ορισμό της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που ακολουθεί το πρότυπο ESA- δεν ήταν 3,9% του ΑΕΠ, όπως είχε εκτιμηθεί τον περασμένο Απρίλιο, αλλά 3,7% ή 6,441 δισ. ευρώ, ποσοστό πολλαπλάσιο του στόχου που είχε τεθεί με βάση το πρόγραμμα.

Στην πρώτη μέτρηση που είχε δημοσιοποιηθεί από την ΕΛΣΤΑΤ τον Απρίλιο γινόταν λόγος για πρωτογενές πλεόνασμα 6,937 δισ. ευρώ με βάση τον κανονισμό ESA 2010. Ετσι το ποσοστό διαμορφωνόταν σε 3,9% του ΑΕΠ, πολλαπλάσιο δηλαδή του μνημονιακού στόχου (0,5% του ΑΕΠ).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μέτρηση έχει διαφοροποιήσεις από αυτή που γίνεται με βάση το πρόγραμμα προσαρμογής. Με βάση τους κανόνες του προγράμματος (που είναι διαφορετικοί από το ESA 2010), το πρωτογενές πλεόνασμα υπολογίστηκε τον Απρίλιο σε 4,19% (ο στόχος ήταν 0,5% του ΑΕΠ). Ακόμα δεν είναι γνωστό πού κινείται με βάση τα νέα δεδομένα.

Με βάση τα νέα στοιχεία, το πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2016, σύμφωνα με το ESA 2010, εκτιμάται στα 0,8 δισ. ευρώ (0,5% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος), ενώ το ακαθάριστο ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης σε ονομαστικές τιμές στο τέλος του 2016 υπολογίζεται στα 315 δισ. ευρώ (180,8% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος).

Επίσης, το χρέος της γενικής κυβέρνησης, το οποίο τον περασμένο Απρίλιο είχε εκτιμηθεί στο 179% του ΑΕΠ, υπολογίστηκε εκ νέου στο 180,8% του ΑΕΠ.

Η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε και την επίπτωση στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης από την κρατική υποστήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ενώ για το 2016 είχε εκτιμηθεί τον περασμένο Απρίλιο στα +70 εκατ. ευρώ (σ.σ όπου το θετικό πρόσημο επηρεάζει αρνητικά το πρωτογενές πλεόνασμα με βάση τον ορισμό του μνημονίου) με τη δεύτερη εκτίμηση των δημοσιονομικών δεδομένων, το ποσό επανεκτιμήθηκε στα 351 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η ΕΛΣΤΑΤ δεν ανακοινώνει το πρωτογενές πλεόνασμα με βάση τον μνημονιακό ορισμό κάτι που θα γίνει από το υπουργείο Οικονομικών. Με βάση τα στοιχεία του περασμένου Απριλίου, το μνημονιακό πρωτογενές πλεόνασμα είχε εκτιμηθεί στο 4,2% του ΑΕΠ.

Η ΕΛΣΤΑΤ εκτός από τα στοιχεία του 2016, προχώρησε σε εκ νέου εκτίμηση και των πρωτογενών πλεονασμάτων (ή έλλειμμάτων) των προηγούμενων ετών. Έτσι, για το 2015, το πρωτογενές έλλειμμα (με βάση τον ορισμό της ΕΛΣΤΑΤ0 ήταν τελικώς -2,1% και όχι -2,3% όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά ενώ για το 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμήθηκε στο 0,4% αντί για 0,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.