Skip to main content

Ελπίδες και διαψεύσεις στον δρόμο για το Eurogroup

Η πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση αργά αλλά σταθερά αυξάνει και οι κόκκινες γραμμές ξεθωριάζουν στον δρόμο για το Eurogroup της Δευτέρας.

Η πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση αργά αλλά σταθερά αυξάνει ολοένα και περισσότερο, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup στις 11 Μαΐου. Ηδη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πρώτα απτά αποτελέσματα αυτής της πίεσης αποτυπώνονται στη στάση της ελληνικής πλευράς, που δείχνει να «χαλαρώνει» κάπως τις κόκκινες γραμμές, ακόμα και στο μέτωπο του εργασιακού - ασφαλιστικού, που μέχρι προχθές ήταν εντελώς αδιαπραγμάτευτο.

H χθεσινή κοινή δήλωση Τσίπρα – Γιουνκέρ είναι ενδεικτική των προθέσεων. Το θέμα φέρεται να συζητήθηκε και στην τελευταία τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο κ. Αλέξης Τσίπρας, με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, που έγινε γνωστή αρκετές ώρες μετά. Ετσι, ενδεχομένως, εξηγούνται και τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, που τις τελευταίες ώρες έκαναν λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.

Αν και η κυβέρνηση επιμένει ότι υπάρχει - ή τουλάχιστον έχει προκύψει στην πορεία - διαφορά αντιλήψεων μεταξύ των δανειστών, γεγονός το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να έχει σκληρύνει υπέρμετρα η στάση του ΔΝΤ, γεγονός που οδηγεί τη διαπραγμάτευση σε ναυάγιο. Ωστόσο, στα 24ωρα που μεσολαβούν έως την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε και συνεδριάζει το Eurogroup για να αποφασίσει για την Ελλάδα, ελπίζεται ότι «κάτι» θα γίνει και το κλίμα θα αλλάξει..