Skip to main content

Ελπίδες για το κλίμα στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης

O Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν τόνισε ότι πρέπει να καταλήξουμε σε μία φιλόδοξη συμφωνία για την αντιμετώπιση των κλιματολογικών αλλαγών.
Εξήντα πέντε ηγέτες συμφώνησαν να μετάσχουν στη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο, αυξάνοντας τις προσδοκίες για τα αποτελέσματα που μπορεί να επιτευχθούν .

«Για να αντιμετωπίσουμε τα τρέχοντα ζητήματα και να καταλήξουμε σε μία φιλόδοξη συμφωνία… η ενεργή συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων είναι αποφασιστικής σημασίας», όπως δήλωσε ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.

«Γι’αυτό το λόγο μάς ενθαρρύνει το γεγονός ότι ήδη περισσότεροι από 60 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν επιβεβαιώσει ότι θα συμμετάσχουν, ενώ άλλοι τόσοι ήταν θετικοί», πρόσθεσε.

Δανός κυβερνητικός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι ο αριθμός των ηγετών που έχουν πει ότι θα παραστούν είναι 65, ανάμεσά τους οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας, την Ινδονησίας και της Βραζιλίας.

Άγνωστο παραμένει ακόμα αν θα συμμετάσχει ο Αμερικανός πρόεδρος, αν και έχει δηλώσει ότι θα παραστεί εάν αυτό θα δώσει ώθηση στην επίτευξη συμφωνίας.

Παρόλο που εκτιμάται ότι οι συμμετέχοντες δεν θα καταφέρουν να καταλήξουν σε νομικά δεσμευτική συμφωνία σε αυτή τη διάσκεψη, η Δανία επιχείρησε να αναβαθμίσει τη συνάντηση προσκαλώντας 191 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη συμμετοχή μόνο των υπουργών Περιβάλλοντος.

Διαρροή «ύποπτων» ηλεκτρονικών μηνυμάτων

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μετά τη δημοσιοποίηση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μεταξύ επιστημόνων που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή. Τα επίμαχα email είδαν το φως της δημοσιότητας αφού χάκερ τα υπέκλεψε από υπολογιστή στο Πανεπιστήμιο της Ιστ Άγγλια.

Σύμφωνα με όσους αμφισβητούν την επιστημονική βάση της κλιματικής αλλαγής, τα email αποδεικνύουν ότι σημαντικά στοιχεία αποκρύπτονται και ότι η δημόσια συζήτηση γύρω από το ζήτημα είναι χειραγωγούμενη, ενώ απαιτούν δημόσια έρευνα σχετικά με τα επιστημονικά στοιχεία πάνω στα οποία θα βασίζεται οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί στην Κοπεγχάγη.

Οι επιστήμονες των οποίων τα μηνύματα υποκλάπηκαν αρνούνται τις κατηγορίες και κατηγορούν τους σκεπτικιστές ότι επιχειρούν να υποβαθμίσουν τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης.

Όπως ανέφερε ο Κέβιν Τρένμπερθ από το Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Ερευνών των ΗΠΑ, που είναι ένας από τους ερευνητές των οποίων τα email δημοσιοποιήθηκαν, το νόημά τους έχει παραποιηθεί πλήρως, ενώ η χρονική στιγμή που έγινε η υποκλοπή «δεν αποτελεί σύμπτωση».


Πηγές: Reuters, BBC