Skip to main content

Ελπίδες για ανάκαμψη στα ξενοδοχεία της Ξάνθης

Αύξηση παρατηρείται μετά την αποχώρηση των αγροτών από τα μπλόκα στις κρατήσεις δωματίων στην Ξάνθη εν όψει του εορταστικού τριημέρου και των φημισμένων καρναβαλικών εκδηλώσεων.
του Δημήτρη Τσάκωνα
tsakonas@voria.gr


Αύξηση παρατηρείται τις τελευταίες μέρες μετά την αποχώρηση των αγροτών από τα μπλόκα στις κρατήσεις δωματίων στην Ξάνθη εν όψει του εορταστικού τριημέρου και των φημισμένων καρναβαλικών εκδηλώσεων, που διοργανώνονται στην πόλη. Οι ξενοδόχοι δηλώνουν ανακουφισμένοι με την εξέλιξη αυτή, ωστόσο παραμένουν απαισιόδοξοι για την πληρότητα των τουριστικών καταλυμάτων.

«Σήμερα τα δεδομένα είναι πολύ καλύτερα και η πληρότητα των τουριστικών καταλυμάτων αγγίζει το 80%. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση η φετινή χρονιά δε θα είναι σαν την περσινή. Νομίζω πως καμία χρονιά δε θα είναι σαν αυτή που περνάμε», ανέφερε ο γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης, Απόστολος Αγκόρτσας.

Ακόμα και οι κρατήσεις που έγιναν την τελευταία εβδομάδα είναι για ένα διήμερο - Σάββατο, Κυριακή - και όχι για τριήμερο, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Επιπλέον, οι ξενοδόχοι του νομού εκφράζουν τον φόβο τους ότι φέτος δεν θα γεμίσουν και τα ξενοδοχεία των γειτονικών νομών που παραδοσιακά επωφελούνταν από το Ξανθιώτικο καρναβάλι εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης δωματίων.

«Η οικονομική κρίση και τα παρατεταμένα αγροτικά μπλόκα δημιούργησαν μια κατάσταση που δεν την έχουμε ζήσει άλλα χρόνια. Συνήθως, περίπου ένα μήνα πριν από το καρναβάλι της Ξάνθης, δεν έβρισκες δωμάτιο στην πόλη, ενώ γέμιζαν έως και 100% τα ξενοδοχεία σε Καβάλα και Κομοτηνή. Φέτος δεν περιμένουμε να γίνει κάτι ανάλογο», σημειώνει ο κ. Αγκόρτσας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καβάλας Απόστολος Αθιανάς, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το αρνητικό κλίμα των τελευταίων ημερών θα ανατραπεί, έστω και τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

«Είναι παρήγορο που την τελευταία εβδομάδα και μετά την απομάκρυνση των μπλόκων από τις εθνικές οδούς, τα τηλέφωνα άρχισαν πάλι να χτυπούν. Ευελπιστούμε ότι αυτοί που προγραμμάτισαν ομαδικά ταξίδια τελικά θα τα πραγματοποιήσουν, οπότε θα υπάρξει ένας ικανοποιητικός αριθμός κρατήσεων. Ωστόσο, σε χαμηλά επίπεδα κυμαίνονται οι μεμονωμένες κρατήσεις δωματίων», ανέφερε ο κ. Αθιανάς.

Συγκριτικά με άλλες χρονιές υπάρχει μείωση στον αριθμό των διανυκτερεύσεων κάτι που σύμφωνα με τον κ. Αθιανά οφείλεται στα αγροτικά μπλόκα αλλά και τον άσχημο καιρό που σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση είναι ανασταλτικοί παράγοντες, για όσους προγραμμάτιζαν να ταξιδέψουν.