Skip to main content

Ελλείψεις ειδικευμένου προσωπικού - αλήθειες και μύθοι

Ποιος φταίει για την κατάσταση; Πώς θα πρέπει να προσελκυθούν νέοι εργαζόμενοι; Μερικές απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα...

Οι απόψεις διίστανται. Ενώ οι εκπρόσωποι της οικονομίας παραπονιούνται ότι γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη η αναζήτηση εξειδικευμένου προσωπικού για την κάλυψη θέσεων εργασίας, τα συνδικάτα επικρίνουν τους εργοδότες για κακές συνθήκες εργασίας που λειτουργούν αποτρεπτικά στην αναζήτηση προσωπικού από τις επιχειρήσεις. Πόσο όμως μεγάλα είναι αυτά τα προβλήματα στην πραγματικότητα; Τι θα μπορούσε να κάνει η οικονομία και η πολιτική για να αυξήσει την προσφορά και τη ζήτηση στη γερμανική αγορά εργασίας;

Δυσκολίες στις προβλέψεις

Καταρχήν, υπάρχουν πολλοί μύθοι και αλήθειες επί του θέματος. Για παράδειγμα, ότι το πρόβλημα έλλειψης εξειδικευμένων χεριών είναι διαχρονικό. Αυτό είναι η μισή αλήθεια. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας, σε πρόσφατη μελέτη της, διαπίστωσε ελλείψεις σε ορισμένες περιοχές και ορισμένα επαγγέλματα, όπως στους τομείς περίθαλψης ηλικιωμένων, θέρμανσης, κλιματιστικών, προγραμματιστών και συμβούλων τεχνολογίας πληροφοριών. Από την άλλη το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας που πρόσκειται στην εργοδοσία, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα του ότι οι εταιρείες έχουν προκηρύξει θέσεις και ότι σε πολλές περιοχές είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Κανείς επίσης δεν μπορεί να κάνει προγνωστικά για το μέλλον, εάν δηλαδή οι ελλείψεις θα γίνουν περισσότερες. Τέτοιες προβλέψεις στο παρελθόν έγιναν στόχος κριτικής, γιατί δημιουργούσαν την υποψία ότι οι επιχειρηματίες θέλουν να προσελκύσουν πολλούς νέους για να πιέσουν προς τα κάτω τις αμοιβές. Ένα άλλο μόνιμο παράπονο της οικονομίας είναι ότι μετά το σχολείο πολλοί νέοι δεν είναι σε θέση να μπουν σε θέσεις μαθητείας. Στη Βαυαρία έχει αποδειχθεί ότι το ήμισυ των επιχειρήσεων με κενές θέσεις εργασίας δίνει ως αιτιολογία ακαταλληλότητα, αλλά εμπειρογνώμονες απαντούν ότι σε καιρούς που δεν υπάρχουν εξειδικευμένα εργατικά χέρια, οι εταιρείες θα πρέπει να προσφέρουν ευκαιρίες σε κοινωνικά αδικημένους νέους ή με μέτρια απολυτήρια.

Κινητικότητα και από τις δύο πλευρές

Από τη δική τους πλευρά τα συνδικάτα κατηγορούν τους εργοδότες ότι δεν προσφέρουν σωστή εκπαίδευση σε επαγγέλματα με ελλείψεις «διαδόχων». Υπερωρίες, ελλιπή εκπαιδευτικά σχέδια, μεγάλη πίεση, πρόκειται για παράγοντες που κάνουν ένα επάγγελμα ελάχιστα ελκυστικό στα μάτια των νέων, επιχειρηματολογεί ο Γερμανικός Σύνδεσμος Συνδικάτων. Και δίνει ως παράδειγμα στον ξενοδοχειακό τομέα απασχόλησης που είναι δύσκολο να πληρωθούν θέσεις στη γαστρονομία ή σε ξενοδοχεία. Αλλά και σε εξειδικευμένους εργάτες και νέους σε θέσεις μαθητείας παρατηρείται λιγότερη κινητικότητα.

Η μελέτη του Γερμανικού Συνδέσμου Συνδικάτων συστήνει στους εργοδότες να γίνουν οι ίδιοι κινητικοί και πιο δραστήριοι. Δηλαδή εκτός από την αναζήτηση νεαρής ηλικίας εξειδικευμένους εργάτες να προσφέρουν και δυνατότητες κατοικίας και να ωθούν ανέργους  να μετακομίσουν. Ολόκληρη αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να αυξηθεί η προσφορά για περισσότερη εκπαίδευση ώστε οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίσουν χωρίς προβλήματα τις προκλήσεις που φέρνει μαζί της η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.

Κριστίνε Σούλτσε/Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle