Skip to main content

Ελληνοτουρκική συμφωνία για την επανεισδοχή παράνομων μεταναστών

Διμερή συμφωνία για την επαναπροώθηση προς την Τουρκία μη νομίμως εισερχομένων μεταναστών υπέγραψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με τον Τούρκο ομόλογό του Μπεσίρ Αταλάι.
Διμερή συμφωνία για την επαναπροώθηση προς την Τουρκία μη νομίμως εισερχομένων μεταναστών υπέγραψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με τον Τούρκο ομόλογό του Μπεσίρ Αταλάι.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας σε θέματα αντιμετώπισης μη νόμιμης μετανάστευσης, οργανωμένου εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών και πολιτικής προστασίας, ενώ σε κοινή απόφαση που υπεγράφη, η Τουρκία συμφώνησε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης.

Σύμφωνα με το άρθρο 12 του Πρωτοκόλλου, η Τουρκία θα ορίσει ένα λιμάνι στη Σμύρνη ή κοντά σε αυτή, με στόχο να λειτουργήσει σε χρονικό διάστημα τριών μηνών, ως συνοριακός σταθμός, ο οποίος θα χρησιμοποιείται για την επαναπροώθηση μη νομίμως εισερχομένων μεταναστών. Όπως συμφωνήθηκε, το συγκεκριμένο λιμάνι θα διατηρήσει τη χρήση αυτή υπό οποιαδήποτε νέα συμφωνία ή πρωτόκολλο υπογραφεί μελλοντικά.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του διμερούς πρωτοκόλλου, η τουρκική πλευρά συμφώνησε να δέχεται ετησίως τουλάχιστον 1.000 αιτήματα επανεισδοχής, ενώ πλέον θα ενισχυθεί η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του ασύλου και της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, με την ανταλλαγή πρακτικών και εμπειριών.

Τέλος, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών δεσμεύθηκε ότι η χώρα του θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επανέναρξη της τετραμερούς συνεργασίας που ξεκίνησε το 2005 στον τομέα της αντιμετώπισης της μη νόμιμης μετανάστευσης με την πιθανή συμμετοχή και άλλων χωρών της περιοχής.

Πέραν της διμερούς συνάντησης με τον ομόλογό του, ο κ. Χρυσοχοΐδης παρέστη στην υποδοχή της τουρκικής αντιπροσωπείας και είχε σειρά επαφών με Τούρκους υπουργούς και επιχειρηματίες. Το μεσημέρι οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συμμετείχαν στο Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας υπό την προεδρία των δύο πρωθυπουργών Γεωργίου Παπανδρέου και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.