Skip to main content

Ελληνικό ξενοδοχείο «χρυσών αστέρων» στο Μελένικο!

Ως το καλύτερο ξενοδοχείο τριών αστέρων της Βουλγαρίας τιμήθηκε με «Χρυσό Βραβείο» το Elli Greco Hotel του Μελένικου, στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού της Σόφιας, την περασμένη εβδομάδα, κάνοντας περήφανο
Χρειάστηκαν μόνο 13 μήνες λειτουργίας για το Elli Greco Hotel του Μελένικου, προκειμένου ν’ αποσπάσει  το Χρυσό Βραβείο Καλύτερου Ξενοδοχείου Τριών Αστέρων στη Βουλγαρία, στη διάρκεια της 27ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού της Σόφιας.
 
Κι αν το όνομα του ξενοδοχείου σας φέρνει στο νου τον μεγάλο Έλληνα ζωγράφο (El Greco), σωστά μαντέψατε…  Για έναν Έλληνα που… ζωγραφίζει στο τουριστικό τοπίο της Βουλγαρίας πρόκειται –απλώςσυνδύασε έξυπνα στον τίτλο του δημιουργήματός του, την εθνικότητά του μετο μικρό όνομα της (Βουλγάρας) γυναίκας του. Μαζί της, εξάλλου, έδωσετη μάχη τα τρία τελευταία χρόνια για να πετύχουν ένα μικρό θαύμα στονπιο αξιόλογο παραδοσιακό οικισμό της Βουλγαρίας: το Μελνίκ για τους γείτονες ή Μελένικο για μας –με τη μακραίωνη ελληνική παράδοση και το φημισμένο κόκκινο κρασί.

Ο Χρήστος Μαυριδόπουλος ξεκίνησε από τη Λητή Θεσσαλονίκης–τόπο καταγωγής και μόνιμης κατοικίας του έως πρόσφατα- για ναεπενδύσει στην αναδυόμενη τουριστική αγορά της Βουλγαρίας.  Ο ίδιος,λάτρης των ταξιδιών, διέθετε πολλές …καταθέσεις σε ταξιδιωτικέςεντυπώσεις κι αποφάσισε να τις επενδύσει σ’ ένα μικρό μεν, εξαιρετικόδε ξενοδοχείο, μερικά μόλις χιλιόμετρα μακριά από τα ελληνοβουλγαρικάσύνορα. Στη νοτιοδυτική Βουλγαρία -20 χιλιόμετρα απόσταση από τον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα Σερρών και ακόμα λιγότερα (15) από τη μεγαλύτερη βουλγαρική πόλη της περιοχής, το Σαντάνσκι, γνωστή λουτρόπολη με αξιοπρόσεκτη αγορά κι επισκεψιμότητα.

ΤοElli Greco Hotel πρωτο-λειτούργησε τον Ιανουάριο του 2009, ύστερα απόμία διετή "επενδυτική περιπέτεια" που είχε αίσιο τέλος. 
 
Έλλι Μπαλκαρίκοβα και Χρήστος Μαυριδόπουλος

Πώς ξεκίνησε όμως όλο αυτό;

"Ερωτευτήκαμε τομέρος όταν το επισκεφθήκαμε με τη γυναίκα μου, πριν από τρία χρόνιαπερίπου. Δεν είχαμε καμία σχέση με την περιοχή, όμως αποφασίσαμεαμέσως ότι αν θέλαμε να κάνουμε κάτι στον τομέα του βουλγαρικούΤουρισμού, έπρεπε να το κάνουμε στο Μελένικο! Και δεν είναι καθόλου τυχαίο για την επιλογή μας το γεγονός ότι εδώ άκμασε επί αιώνες το ελληνικό στοιχείο…", είπε στη voria.gr ο Χρήστος Μαυριδόπουλος, κρατώντας συγκινημένος το βραβείο που μόλις του είχε απονεμηθεί στη Σόφια από το  ταξιδιωτικό περιοδικό "Tourism & Recreation" (χορηγό της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού).

-    Είναι εύκολο να επενδύσει κανείς στη Βουλγαρία;

"Δυστυχώς, ακόμα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Χρειάστηκε να ξεπεράσουμε πολλά εμπόδια, γραφειοκρατικής φύσης κυρίως, εξαντλώντας την επιμονή και την υπομονή μας. Όμως, τελικά τα καταφέραμε!", μας απάντησε ο κ. Μαυριδόπουλος.

Σήμα η ελιά!

Το ξενοδοχείο Elli Greco, με σήμα του ένα στεφάνι ελιάς  -ελληνικό σήμα κατατεθέν, σαν να μην ήταν ήδη ενδεικτική η ίδια η επωνυμία του!- και παραδοσιακό βορειοελλαδίτικο στυλ, χτισμένο με πέτρα και ξύλο, απεικονίζει το μεράκι των ιδιοκτητών του.

"Θελήσαμενα κάνουμε ένα ξενοδοχείο με βάση όσα αναζητούσαμε εμείς ως πελάτες,στα ταξίδια μας. Να διαθέτει όσα ζητά ένας απαιτητικός πελάτης, πουθέλει ένα καθαρό, ζεστό, καλαίσθητο χώρο στο μέρος που ταξιδεύει είτεγια δουλειές είτε για αναψυχή. Για μας η κατ’ εξοχήν προτεραιότηταδίνεται στην υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών στους επισκέπτες μας", μας είπε σε άπταιστα ελληνικά η Έλλι Μπαλκαρίκοβα, σύζυγος του Χρήστου.

Κανείςαπό τους δυο τους δεν είχε προηγούμενη εμπειρία στον τουριστικό τομέα!Ο ανήσυχος συμπατριώτης μας δραστηριοποιείτο επί σχεδόν τρεις δεκαετίεςστο χώρο των καυσίμων, στον τόπο καταγωγής του.  Όμως, φαίνεται πωςβρήκε τον πραγματικό του προορισμό στην ξενοδοχειακή μονάδα του, σεαπόσταση περίπου μιάμισης ώρας από τη Θεσσαλονίκη!

Παρότιτυπικά το ξενοδοχείο του Χρήστου και της Έλλι είναι χαρακτηρισμένο ως"τριών αστέρων", στην πραγματικότητα προσφέρει πολλά περισσότερα στουςεπισκέπτες του:
31 σύγχρονα εξοπλισμένα δίκλινα δωμάτια και 13σουίτες, υπηρεσίες spa & wellness (εξωτερική πισίνα, τζακούζι,σάουνα, μασάζ, χώρο αισθητικής κ.α.), δωρεάν ασύρματο Internet καιστοιχειώδες Business Center, αίθουσα συνεδρίων 50 ατόμων, εστιατόριο μεελληνική και βουλγαρική κουζίνα, δωμάτια μη καπνιζόντων, φιλικές συνθήκες για ΑΜΕΑ  και πολλά άλλα. Πάνω απ’ όλα, όμως, ένα απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον, καθώς το Μελένικο βρίσκεται σε μια καταπράσινη κοιλάδα με χαρακτηριστικούς –μοναδικούς για τη Βουλγαρία- αμμόλοφους, ανάμεσα στις οροσειρές Πιρίν (Ροδόπη) και Μπελαζίτσα.  Η περιοχή διαθέτει εξαιρετικά υγιεινό κλίμα και ενδείκνυται για χαλάρωση, αλλά και αναψυχή μέσα σε μια παρθένα φύση.

Το Μελένικο

Οοικισμός του Μελένικου είναι πανέμορφος, με παλιά και καινούργια (ήανακαινισμένα) συνήθως διώροφα σπίτια, διακοσμημένα με εξωτερικέςζωγραφιές κι απεικονίσεις, που μαγεύουν τον επισκέπτη, καθώςπεριδιαβαίνει τα στενά λιθόστρωτα δρομάκια του χωριού.  Η λαμπρή ελληνική παρουσία, που χάνεται στα βάθη των αιώνων, αντανακλάται στον φημισμένο Πύργο του Κορδόπουλου –στην κορυφή ενός λόφου που δεσπόζει στο Μελένικο. Ο Κορδόπουλος υπήρξε από τους προύχοντες της περιοχής, ηρωική φιγούρα για τον αλησμόνητο Ελληνισμό του Μελένικου, και η υπερεκατονταετής κατοικία του (ανακαινισμένη και φροντισμένη) αποτελεί από μόνη της ένα σπάνιο αξιοθέατο. Περιηγηθείτε στα απλόχωρα, πολυτελή δωμάτιά της και, αφού περιπλανηθείτε στις κατακόμβες της που φιλοξενούσαν παλιά την κάβα του μερακλή αείμνηστου συμπατριώτη μας–αλλά και Έλληνες πατριώτες, που έβρισκαν εκεί ασφαλές καταφύγιο-, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιο από τα υπέροχα κόκκινα κρασιά της περιοχής στο μπαρ που λειτουργεί στο ισόγειο της κατοικίας!

Το κρασί του Μελένικου, εξάλλου, είναι άλλο ένα δυνατό σημείο (ή, καλύτερα, να το χαρακτηρίσουμε …αδυναμία;) του ιδιοκτήτη του Elli Greco Hotel:

"Το κρασί της περιοχής αυτής είναι το κάτι άλλο! Ξέρετε, ήδη βγάζω κι εγώ δικό μου κρασί εδώ, για τις ανάγκες τουξενοδοχείου μας, αλλά κι από μεράκι! Πέρυσι η παραγωγή μου έφτασε τους15 τόνους!", περηφανεύεται ο Χρήστος Μαυριδόπουλος.

"Διαφορά στο service!"

-   Τι ήταν αυτό, τελικά, που τόσο γρήγορα σας έφερε ένα τόσο σημαντικόβραβείο, σε μια χώρα που τώρα οργανώνεται, ουσιαστικά, τουριστικά;

"Το ότι κάναμε τη διαφορά στο service! Στην εξυπηρέτηση… Όσοι έχουν εμπειρία σε ταξίδια στη Βουλγαρία, καταλαβαίνουν τι εννοώ… Εμείς προσπαθούμε σκληρά να κρατήσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών μας υψηλή, να ανταποκρινόμαστε στους ρυθμούς τουεπισκέπτη μας κι όχι να τον αναγκάζουμε ν’ ακολουθεί εκείνος τον όποιοαργό ρυθμό μας. Γι’ αυτό και διακριθήκαμε τόσο σύντομα!  Ξέρετε, ο Έλληνας έχει κάτι μοναδικό, που του προσφέρει άμεσο συγκριτικό πλεονέκτημα. Διαφέρει στο πώς χειρίζεται τα πράγματα–σε σχέση π.χ. με έναν Βούλγαρο ή άλλον γείτονά μας…  Αυτό πετύχαμε κιεμείς στο Elli Greco και έως τώρα είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τηνανταπόκριση που έχουμε από τον κόσμο", είπε στη voria.gr ο Έλληνας ξενοδόχος.

Εκτός από πολλή επιμονή, αμέτρητο κόπο και εμφανή ενθουσιασμό, ο Χρήστος και η σύζυγός του χρειάστηκε να επενδύσουν περίπου ενάμιση εκατομμύριο ευρώ για να στήσουν το –βραβευμένο πλέον- ξενοδοχείο τους στο Μελένικο.
Οι προσιτές τιμές (από 60 ευρώ τη βραδιά το δίκλινο), η ευγένεια ιδιοκτητών και  προσωπικού κι η ευκολία πρόσβασης από κάθε γωνιά της βόρειας Ελλάδας –εξάλλου οι πελάτες έως τώρα είναι κατά 70% Έλληνες!-είναι τα "όπλα" του ζεύγους Μαυριδόπουλου σε μια ανταγωνιστική εποχή–που προοιωνίζεται, κατά τα φαινόμενα, λαμπρή για το Elli Greco Hotel.
Business Story
Off