Skip to main content

Ελληνικό χρέος: Πυκνώνουν τα σύννεφα στην οικονομία

Κάποιο φως θα αρχίσει να αχνοφαίνεται στην άκρη του τούνελ μόνο στην περίπτωση που μειωθούν κάτω από το 50% οι πιθανότητες χρεοκοπίας.

Κι όμως, παρά τις όποιες περί του αντιθέτου "υποσχέσεις" και "δεσμεύσεις" που ακούσατε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, το ελληνικό χρέος είναι απλά μη βιώσιμο.

Ο τελευταίος σοβαρός οίκος που το επαναβεβαίωσε ήταν, ως γνωστόν, ο S&P, που επίσης επιβεβαίωσε την κάκιστη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στο CCC+/C με «σταθερή» την προοπτική.

Σημασία, ωστόσο, δεν έχει η βαθμολόγηση της S&P, ούτε το γεγονός ότι κάτι ανάλογο είχε πει πριν από αυτή η Fitch, ούτε και το γεγονός ότι το ίδιο θα προβλέψει - όπως πληροφορείται η Voria.gr - και η Moody's, σύντομα, αλλά το ότι όλοι συμφωνούν πλέον ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας καλά κρατεί και ότι μπορεί να ανέλθει ακόμα και στο 3% το 2015.

Στο σύνολο τους πλέον, οι ξένοι αναλυτές με τους οποίους συνομιλά η Voria.gr, εκτιμούν ότι οι πιθανότητες έξωσης της Ελλάδας από το ευρώ είναι μεν λιγότερες, όμως κάποιο φως θα αρχίσει να αχνοφαίνεται στην άκρη του τούνελ μόνο στην περίπτωση που  μειωθούν κάτω από το 50% οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδας. Προς το παρόν, όμως, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει.

Μετά απ' όλα αυτά, μόνο τυχαίο δεν είναι και το γεγονός ότι η S&P προειδοποίησε  ότι θα μπορούσε να υποβαθμίσει - αντί να αναβαθμίσει - περαιτέρω την αξιολόγηση της Ελλάδας στη περίπτωση που η νέα κυβέρνηση «δεν μπορέσει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει στο μνημόνιο που υπέγραψε με τους Ευρωπαίους εταίρους της». Γι αυτό και είναι εξαιρετικά κρίσιμο το χθεσινό αποτέλεσμα των εκλογών και βεβαίως το τι θα ακολουθήσει...