Skip to main content

Ελληνική Νοστιμιά: Χειροποίητες πίτσες από τα Κουφάλια στο μακρινό Μακάο

Η επιχείρηση της οικογένειας Συμαντίδη έχει καταφέρει να κατακτήσει την ασιατική αγορά, με παρουσία σε Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν και Νότια Κορέα

Οι χειροποίητες κατεψυγμένες πίτσες της made in… Κουφάλια έχουν περίοπτη θέση σε 21 εστιατόρια, στο αεροδρόμιο, αλλά και τη Disneyland του Χονγκ Κονγκ, έχουν φτάσει στα σούπερ μάρκετ του Μακάο, ενώ μαγεύουν με τη γεύση της ελληνικής, παραδοσιακής σάλτσας τους την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα.

Η Ελληνική Νοστιμιά, μια οικογενειακή επιχείρηση που έχει την έδρα της στο Βιομηχανικό Πάρκο Κουφαλίων, κατάφερε τα τελευταία χρόνια να κατακτήσει την ασιατική αγορά και μάλιστα με ένα προϊόν στο οποίο η χώρα μας δεν έχει παράδοση. Για τον Δημήτρη Συμαντίδη, εκπρόσωπο της δεύτερης γενιάς της εταιρείας, που δημιουργήθηκε το 1999 από τους γονείς του, Αγάπη και Γιάννη, το μυστικό είναι τα ποιοτικά και φρέσκα υλικά, το ζυμάρι που ανοίγεται στο χέρι, η πολλή αγάπη, αλλά και η κατάρριψη του μύθου -μέσω της τεχνολογίας ταχείας κατάψυξης- ότι ένα κατεψυγμένο προϊόν δεν μπορεί να έχει υψηλή διατροφική αξία.



Η εταιρεία, που απασχολεί 25 άτομα, διαθέτει 20 κωδικούς, μεταξύ των οποίων χειροποίητες κατεψυγμένες πίτσες, πεϊνιρλί, καλτσόνε, ζύμες πίτσας  και προμαγειρεμένες μακαρονάδες. Απευθύνεται με τα προϊόντα της στον κλάδο HORECA, βρίσκεται και σε λιανεμπορικές αλυσίδες με το δικό της brand, ενώ διαθέτει  παρουσία σε συνολικά 36 νομούς. Διαθέτει δε ένα δεύτερο brand, το Great Vegan, με vegan και νηστίσιμες πίτσες, αλλά και μακαρονάδες, η γκάμα του οποίου θα διευρυνθεί  και με άλλα vegan προϊόντα ζύμης προσεχώς. 



Το 2022 η Ελληνική Νοστιμιά ολοκλήρωσε επένδυση για την παραγωγική της επέκταση, προσθέτοντας στις εγκαταστάσεις της άλλα 600 τ.μ., με τη μονάδα της να φτάνει πλέον στα 1.300 τ.μ. Μάλιστα, στο πλαίσιο της επέκτασης δημιούργησε μια νέα παραγωγική γραμμή για gluten free πίτσες, που έχουν βρει ήδη τη θέση τους στην κοινότητα των ατόμων που πάσχουν από κοιλιοκάκη. Σήμερα στο τιμόνι της επιχείρησης βρίσκονται ο Δημήτρης Συμαντίδης με την αδερφή του Ευγενία, ενώ οι γονείς τους, εμπνευστές της αρχικής ιδέας, στέκονται στο πλευρό τους με τη μακρά τους εμπειρία.

Η Ελληνική Νοστιμιά μάλιστα μετρά 11 βραβεία από τον διεθνή οργανισμό International Taste and Quality Institute των Βρυξελλών, ενώ επιδεικνύει σημαντική εξωστρέφεια. Το 2014 ξεκίνησε τις εξαγωγικές της δράσεις με πρώτη αποστολή στη Σουηδία, ενώ ακολούθησε η Γερμανία. Σύντομα η εταιρεία έκανε ένα μεγάλο άνοιγμα στην ασιατική αγορά και με την «προίκα» της από εκεί άρχισε να ενισχύει την παρουσία της στην Ευρώπη προσθέτοντας αγορές, όπως η Ισπανία –τα Κανάρια Νησιά αγαπούν τις πίτσες της-  και η Γαλλία, ενώ εντατικοποίησε την παρουσία της και στη Γερμανία.



23 χρόνια πίτσα ζυμωμένη με… Αγάπη

Η Ελληνική Νοστιμιά έχει μια ιστορία 23 ετών. Το 1999 ο Γιάννης και η Αγάπη Συμαντίδου δημιούργησαν στο Πρόχωμα έναν μικρό χώρο 30 τ.μ., βάζοντας τα θεμέλια της επιχείρησής τους. Η Αγάπη ζύμωνε και ο Γιάννης πήγαινε με ένα μικρό αυτοκίνητο και πουλούσε τις χειροποίητες πίτσες τους. Μάλιστα, η Αγάπη Συμαντίδου αξιοποίησε τη συνταγή μιας κόκκινης σάλτσας που έμαθε από τη δική της μητέρα και η οποία παραμένει η βάση της γεύσης μέχρι σήμερα. Η ιδέα του ζευγαριού ήταν η πίτσα να τοποθετηθεί και σε άλλα σημεία πέραν της παραδοσιακής πιτσαρίας, όπως για παράδειγμα σε καφετέριες και σούπερ μάρκετ. Μάλιστα, τότε ο γιος τους Δημήτρης είχε αμφισβητήσει την ιδέα αυτή, λέγοντας στους γονείς τους χαρακτηριστικά «ποιος θα τρώει πίτσα από το σούπερ μάρκετ;». Η Ελληνική Νοστιμιά το 2003 μεταφέρθηκε σε έναν μεγαλύτερο χώρο, 220 τ.μ., πάλι στο Πρόχωμα, μεγαλώνοντας σταδιακά τις δουλειές της. Η κόρη του ζευγαριού Ευγενία, η οποία είχε σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων, δούλευε ήδη στην εταιρεία όταν έκανε την είσοδό του και ο αδερφός της, Δημήτρης, ο οποίος είχε κάνει σπουδές στην πληροφορική. Τα δύο αδέρφια αποφάσισαν να εξελίξουν το επιχειρηματικό εγχείρημα των γονιών τους και από το 2005 η εταιρεία εισήλθε σε νέα αναπτυξιακή τροχιά. Τρία χρόνια αργότερα η οικογένεια αγόρασε ένα οικόπεδο στο Βιομηχανικό Πάρκο Κουφαλίων και από τον Ιούνιο του 2013 άρχισε να λειτουργεί την επιχείρηση σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, επιφάνειας τότε 680 τ.μ. Το επόμενο βήμα ήταν οι εξαγωγές, που σε μία οκταετία έφτασαν να ανέρχονται στο 26% του τζίρου της.

Πλέον οι γονείς καμαρώνουν τα δύο παιδιά τους, που ταξιδεύουν την Ελληνική Νοστιμιά από τα Κουφάλια στις πιο μακρινές αγορές, ενώ δεν σταματούν να τα συμβουλεύουν, όπως λέει στη Voria.gr ο Δημήτρης Συμαντίδης.