Skip to main content

Ελληνική κτηνοτροφία: Η τροπολογία της παράνομης στρούγκας

Διαιωνίζοντας την παρανομία αναπτύσσουν τον πρωτογενή τομέα, που θα μας βγάλει από την κρίση... - Τι προκύπτει από διακομματική συμφωνία

Μπορεί η κυβέρνηση να χρησιμοποιεί ως κυρίαρχο επιχείρημα για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών το γεγονός ότι λειτουργούσαν μέχρι σήμερα χωρίς άδεια σε καθεστώς ανομίας, ωστόσο αυτό δεν την εμποδίζει να... διαιωνίζει με νόμο την παρανομία σε άλλους κλάδους. Και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων. Όταν πρόκειται για εκλογική πελατεία...

Κανάλια χωρίς άδεια δεν μπορούν να λειτουργούν, αλλά μαντριά και στάβλοι μπορούν! Μέχρι το τέλος του 2018 και χωρίς καμιά άδεια, ασχέτως αν είναι δίπλα σε αυτοκινητοδρόμους και υπάρχει κίνδυνος τροχαίων δυστυχημάτων, ασχέτως αν ρυπαίνουν το περιβάλλον, αν είναι εντός δασικών εκτάσεων, αν είναι σε καταπατημένους χώρους, αν δεν πληρούν τους όρους...

Πλέον με τη βούλα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εισήγαγε σχετική τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα από τους βουλευτές.

Οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις μέχρι το 2012 για να αδειοδοτηθούν έπρεπε να πάρουν δέκα γνωμοδοτήσεις και μια κοινή υπουργική απόφαση (αυτά για ένα μαντρί...), όπως προέβλεπε ο σχετικός νόμος του 1974. Πλαίσιο απαγορευτικό για τους περισσότερους κτηνοτρόφους, οι οποίοι συνήθισαν επί 40 χρόνια να ασκούν τη δραστηριότητά τους χωρίς καμιά απολύτως άδεια. Το ποσοστό των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στη χώρα που λειτουργούσαν με αυτό τον τρόπο έφτανε στο απίστευτο 90% - 95%.

Το 2012 η διαδικασία της αδειοδότησης βελτιώθηκε με νόμο και δόθηκε προθεσμία στους ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων να τις νομιμοποιήσουν και να λειτουργήσουν πλέον με άδειες ως φέτος το Σεπτέμβριο (με την προσθήκη μιας παράτασης στο μεσοδιάστημα, το 2014). Επί τέσσερα χρόνια, όπως παραδέχτηκε η ίδια η κυβέρνηση, το δρόμο της αδειοδότησης δεν ακολούθησε παρά ένα πολύ μικρό ποσοστό κτηνοτρόφων.

Την... ύστατη ώρα (μόνο ύστατη δεν αποδείχτηκε τελικά...) χωρίς άδεια παραμένουν οχτώ στις δέκα κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Πάρα πολλές είναι σε καταπατημένες περιοχές, δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να πάρουν περιβαλλοντική αδειοδότηση και οι ιδιοκτήτες τους αδιαφόρησαν να προχωρήσουν στη συμμόρφωσή τους με το νόμο.

Αντί λοιπόν η κατά τα άλλα ευνομούμενη Πολιτεία να βάλει τάξη, όχι μόνο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αλλά σε έναν από τους πυλώνες της ανάπτυξης της χώρας, στην πρωτογενή παραγωγή, επιλέγει να δώσει παράταση στο χάος (με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων...).

Από τις μη αδειοδοτημένες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις παίρνουν το γάλα τους οι βιομηχανίες, παίρνουν ανά ζώο οι κτηνοτρόφοι τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις μέσω της εξισωτικής αποζημίωσης και μια μεγάλη εκλογική πελατεία για όλα τα κόμματα παραμένει στο... απυρόβλητο.

Το μόνο που κερδίζει σήμερα ένας κτηνοτρόφος που θέλει να λειτουργεί νομίμως είναι ότι μπορεί να κάνει σχέδια βελτίωσης και να πάρει έτσι κάποια χρήματα παραπάνω από την ΕΕ. Προφανώς και συμφέρει να είναι κάποιος παράνομος...

Η Πολιτεία συνεπώς με την ψήφιση των σχετικών τροπολογιών κάνει ένα νέο... δωράκι στους κτηνοτρόφους, που λειτουργούν χωρίς άδεια τις εγκαταστάσεις τους, ώστε να μη χάσουν τις επιδοτήσεις τους και να μη χαλάσουν τη βόλεψή τους. Ακόμη χειρότερα, να μη χρειαστεί να εκσυγχρονιστούν και να συνεχίσουν να λειτουργούν σε συνθήκες άλλων δεκαετιών.

Οι πολύ βολικές για όλο το πολιτικό σύστημα τροπολογίες, που παρατείνουν τη λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων χωρίς άδεια μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2018, προφανώς και δεν αντιμετωπίζουν τα χρονίζοντα προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας, προβλήματα που σχετίζονται με την ίδια την (χιλιοδιακηρυγμένη) ανάπτυξη της χώρας, που δήθεν όλοι κόπτονται να προέλθει (μαζί με την έξοδο από την κρίση...) μέσα από τον πρωτογενή τομέα.

Οι πολύ βολικές για όλους τροπολογίες παράτασης για άλλα δυο χρόνια του καθεστώτος παρανομίας και ασυδοσίας, αλλά καθόλου βολικές για το συμφέρον της χώρας, υιοθετήθηκαν ομόφωνα μάλιστα με το σύνηθες πρόσχημα. Στη συζήτηση που έγινε το... μπαλάκι των ευθυνών για την κατάσταση που επικρατεί πετάχτηκε γι' ακόμη μια φορά στη δημόσια διοίκηση, η οποία (όπως αποδέχονται όλοι) είναι δυσκίνητη και καθυστερεί...

Για την ιστορία, η συνολική τροπολογία έγινε στο νομοσχέδιο για την «Κύρωση του μνημονίου κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Γεωργίας και Εγγείων Βελτιώσεων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου για συνεργασία στον τομέα της Αλιείας και της Υδατοκαλλιέργειας» και η εισηγητική έκθεση φέρει τις υπογραφές των υπουργών Παναγιώτη Κουρουμπλή, Πάνου Σκουρλέτη και Ευάγγελου Αποστόλου.