Skip to main content

Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου ίδρυσαν οι «Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη»

Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, αντίστοιχη με την Αμερικανική που απονέμει τα βραβεία Όσκαρ, ίδρυσαν οι «Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη».
Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, αντίστοιχη με την Αμερικανική που απονέμει τα βραβεία Όσκαρ, ίδρυσαν οι «Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη», με αρμοδιότητα μεταξύ άλλων, όπως αναφέρεται στο καταστατικό της, και για ετήσια απονομή κινηματογραφικών βραβείων.

Μέχρι στιγμής και με ανοιχτή ακόμα τη λίστα συμμετοχής, τα ιδρυτικά μέλη ανέρχονται σε 108 σκηνοθέτες, σεναριογράφους, ηθοποιούς, παραγωγούς, τεχνικούς, κριτικούς κινηματογράφου, τον πρόεδρο του ΕΚΚ, Γ. Παπαλιό.

Επίτιμα μέλη της Ακαδημίας είναι οι Κώστας Γαβράς, Νίκος Κούνδουρος, Μιχάλης Κακογιάννης και Ντίνος Κατσουρίδης.

Απαραίτητη προϋπόθεση, βάσει του καταστατικού είναι τα μέλη, δόκιμα και τακτικά, να είναι ενεργείς σκηνοθέτες με δύο ταινίες εκ των οποίων τουλάχιστον η μία να έχει προβληθεί είτε σε αίθουσα είτε σε Φεστιβάλ, τα τελευταία επτά χρόνια.

Η νεοσύστατη Ακαδημία, που είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, θα αναδείξει 9μελές ΔΣ, στις 21 Δεκεμβρίου, με πρόεδρο, δύο αντιπροέδρους, γενικό γραμματέα, ταμία και τέσσερα μέλη.

Κάθε Μάρτιο θα απονέμει τα βραβεία της, τα οποία δεν θα είναι χρηματικά. Η τελετή απονομής θα έχει δυνατότητα να πραγματοποιείται κάθε φορά και σε διαφορετική πόλη της Ελλάδας.

Τα μέλη θα ψηφίζουν με δικαίωμα μιας ψήφου, ενώ χωριστά θα ψηφίζουν για την ταινία που θα εκπροσωπεί την Ελλάδα στα Όσκαρ.

Η διαδικασία ψήφισης των ετήσιων βραβείων της Ακαδημίας θα γίνεται σε δύο φάσεις. Η προεπιλογή θα γίνεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου από το σύνολο των ταινιών που υποβλήθηκαν στην Ακαδημία και θα αναδεικνύονται οι 5 πρώτες σε ψήφους μυθοπλασίας και μικρού μήκους και οι 3 πρώτες σε ψήφους για τις υπόλοιπες κατηγορίες των βραβείων.

Σκοπός της Ακαδημίας είναι η «αξιοκρατία χωρίς κρατική παρέμβαση και χωρίς αποκλεισμούς, η εξασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης, η ανάδειξη και ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης στην Ελλάδα, η συνεχής φροντίδα για την βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, τα κινηματογραφικά βραβεία και η εκπαίδευση των επαγγελματιών με επιμορφωτικά σεμινάρια».

Κατά την παρουσίαση του καταστατικού, οι Έλληνες κινηματογραφιστές τόνισαν ότι η Ακαδημία ιδρύθηκε ταχύτατα, μέσα σε τρεις μήνες επεξεργασίας, με την νομική σύμβουλο Χρ. Πηγάκη.

Το καταστατικό έχει αποσταλεί και στον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Γερουλάνο.