Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ελληνικές start ups άντλησαν 23 εκατ. δολάρια από τις ΗΠΑ

Πώς οι «επιχειρηματικοί άγγελοι» μπορούν να υποστηρίξουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

Περισσότερα από 23 εκατομμύρια δολάρια επενδυτικών κεφαλαίων άντλησαν από την αμερικανική αγορά, 20 start ups Ελλήνων νέων επιχειρηματιών, στο διάστημα της τελευταίας τριετίας, μέσω πρωτοβουλιών του Ηellenic Initiative και της Αngelou Economics & International Accelerator που αποκλειστικά υποστηρίζει νεοφυείς επιχειρήσεις εκτός ΗΠΑ.

«Η κρίση είναι η καλύτερη εποχή για να ξεκινήσει μία νέα εταιρεία, γιατί εάν πετύχει σε συνθήκες κρίσης μπορεί να θεωρείται πραγματικά επιτυχημένη και, η αμερικανική αγορά, είναι η καταλληλότερη αγορά για τους τους φιλόδοξους νέους επιχειρηματίες, γιατί αν πετύχεις στην Αμερική, μπορείς να επιτύχεις παντού», δήλωσε ο σύμβουλος επιχειρήσεων, Ελληνοαμερικανός Άγγελος Αγγέλου και ιδρυτής της Angelou Economics & International Accelerator.


Tα ανωτέρω τόνισε ο κ. Αγγέλου από το βήμα της ημερίδας που διοργανώνει το Ελληνικό Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων (HeBAN) που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, με την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με θέμα «Eπιχειρηματικοί Άγγελοι και Ευκαιρίες για τις Startups: Κίνητρα για τους Επενδυτές».

Στη διάρκεια αυτής της τριετίας, περίπου 70 ελληνικές start ups αναζήτησαν επενδυτικά κεφάλαια στις ΗΠΑ και πολλές πέτυχαν το στόχο τους, είπε ο κ. Αγγέλου λέγοντας ότι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις των Ελλήνων είναι ότι δεν γνωρίζουν την αμερικανική αγορά, τη νοοτροπία των Αμερικανών, το ανταγωνιστικό περιβάλλον στο οποίο αναζητούν κεφάλαια. «Εάν κάποιος θέλει να πετύχει στην Αμερική πρέπει να ακολουθήσει την αμερικανική νοοτροπία καθώς για τον Αμερικανό κεφαλαιούχο business is only business», εξήγησε ο κ. Αγγέλου ότι έχει εντοπίσει πως οι ελληνικές επιχειρήσεις «δεν έχουν καλούς καθοδηγητές, μέντορες αλλά και μάνατζμεντ».

Αναφερόμενος στα ελληνικά success stories ο κ. Αγγέλου μίλησε για τη Schoox, την εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη που άντλησε 6 εκατ δολάρια και δημιούργησε 35 θέσεις εργασίας, αλλά και την Gridmates όπως και τη Τerranova, ενώ είπε ότι Έλληνες επενδυτές θα συγκεντρώσουν 10 εκατ δολάρια για να επενδυθούν σε ελληνικές start ups στις ΗΠΑ.

«Αγγελικά» δίκτυα για τις start ups

Μόνο το 10% των start ups καταφέρνουν να χρηματοδοτηθούν από τους Επιχειρηματικούς Αγγέλους κι΄ αυτό γιατί διεθνώς η ζήτηση για επενδυτικά κεφάλαια είναι πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά. Γι΄ αυτό, για τις «έξυπνες», καινοτόμες επιχειρήσεις, πρέπει οι Επιχειρηματικοί Άγγελοι να προσφέρουν «έξυπνη» χρηματοδότηση και αυτό σημαίνει ένα πράγμα για τον κ. Baybars Altuntas, ότι οι business angels πρέπει να σχηματίσουν δίκτυα, για να επενδύουν σε start ups.

O κ. Αltuntas, αντιπρόεδρος του EBAN, του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιχειρηματικών Αγγέλων και πρόεδρος της τουρκικής ένωσης επιχειρηματικών αγγέλων, ανέφερε ενδεικτικά ότι οι «Άγγελοι» ανοίγουν δυναμικά, στην Ευρώπη, το δρόμο των επιχειρηματικών χρηματοδοτήσεων, λέγοντας ότι το 1999, όταν ξεκίνησε το ΕΒΑΝ, υπήρχαν μόλις 68 Δίκτυα Επιχειρηματικών Αγγέλων, όταν σήμερα αριθμούν 470, το καθένα από τα οποία επενδύει σε 6-7 start ups. Mάλιστα πέρυσι, τα Δίκτυα των Επιχειρηματικών Αγγέλων επένδυσαν 6,1 δισ. Ευρώ.

Αυτό που κυρίως χρειάζονται οι start ups και που πρέπει να προσφέρουν οι Επιχειρηματικοί Άγγελοι, είναι πάνω απ΄ όλα η εξειδικευμένη υποστήριξη στο ξεκίνημα μιας νέας επιχείρησης. Δεύτερο σε σημασία είναι το δίκτυο των business angels και οι προοπτικές που προσφέρει, ενώ η εξασφάλιση επενδυτικών κεφαλαίων, τα χρήματα, είναι μικρότερης σημασίας, υποστήριξε ο συνιδρυτής του HeBAN καθ. Παναγιώτης Κετικίδης.

Tι ψάχνουν οι επενδυτές στις start ups

Tα venture capitals έχουν στηρίξει, στα πρώτα τους βήματα, ορισμένες από τις πιο επιτυχημένες ελληνικές εταιρείες, τόσο στο χώρο των τεχνολογιών, όσο όμως και σε άλλους κλάδους, όπως των τροφίμων και των 3Ρ Logistics, είπε ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, διευθύνων σύμβουλος των Attica Ventures και πρόεδρος του φορέα του κλάδου, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει από τις καλύτερες νομοθεσίες για τις εταιρείες επενδυτικών κεφαλαίων, παρέχοντας πολλά κίνητρα για τους ξένους που θέλουν να τοποθετηθούν στην Ελλάδα, όπως φορολογικές απαλλαγές και μη υποχρέωση για μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα.

Το σημαντικό, για τον κ. Παπαδόπουλο είναι πώς θα προσελκύσουμε ερευνητικά κέντρα (R&D) διεθνών εταιρειών, στην Ελλάδα, ώστε μέσω αυτών να τροφοδοτηθεί η ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.