Skip to main content

Αφήνουν τα Σκόπια για τη Βουλγαρία οι ελληνικές επιχειρήσεις

Η τάση μετεγκατάστασης στη Βουλγαρία, από την ΠΓΔΜ, αποδίδεται στη σύνδεση με την ΕΕ, το καλό επιχειρηματικό περιβάλλον και την πολιτική ομαλότητα.

Η Βουλγαρία αποδεικνύεται ότι είναι η χώρα η οποία θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις που αναζητούν νέα στέγη για λόγους κίνησης κεφαλαίων, ευκολότερης πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό, αλλά και αποφυγής του υψηλού φορολογικού και ασφαλιστικού κόστους.

Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο και έχει αναλυθεί επανειλημμένως τον τελευταίο χρόνο και ιδίως μετά την επιβολή των capital controls. Ωστόσο, πέραν της ίδρυσης νέων εταιρειών, από Έλληνες, στη Βουλγαρία, παρατηρείται ότι και πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη γειτονική Fyrom για χρόνια, αρχίζουν να μετακινούνται προς την Κοινοτική Βουλγαρία.

Σύμφωνα με πηγές της Voria.gr, η ελληνική επιχειρηματική παρουσία στα Σκόπια, είναι μέχρι και σήμερα πολύ σημαντική και βάσει στοιχείων των μητρώων της γειτονικής χώρας, φτάνει κοντά στις 1.500 επιχειρήσεις.

Οι Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη ΠΓΔΜ - σε μια παρουσία που μετράει 20 και πλέον χρόνια- επιλέγουν στη πλειονότητά τους να διατηρούν χαμηλό προφίλ και δεν εκδηλώνουν συνήθως ανοικτά τους προβληματισμούς τους όσον αφορά το περιβάλλον λειτουργίας τους στη γειτονική χώρα. Όμως γεγονός είναι, ότι η πολιτική αστάθεια την οποία έχει τροφοδοτήσει ο Νίκολα Γκρούεφσκι και η τακτική διακυβέρνησης που ακολουθεί, κάνει πολλούς Έλληνες επιχειρηματίες να βλέπουν προς την πλευρά της Βουλγαρίας.

Άλλωστε η Βουλγαρία είναι χώρα - μέλος της Ε.Ε., έχει απλό, σαφές και αποτελεσματικό φορολογικό και ασφαλιστικό πλαίσιο λειτουργίας για τις επιχειρήσεις, φορολογικό συντελεστή εταιρικών κερδών επίσης χαμηλό, στο 10%, φόρος 5% για τα μερίσματα, εργοδοτικές εισφορές στο 18,5%, ενώ σε σύγκριση με τα Σκόπια, έχει τρεις ελληνικές Τράπεζες ( η Alpha πούλησε την ΑΒS στη ΠΓΔΜ) και δίκτυο επαγγελματιών που μιλάνε τα ελληνικά και παρέχουν άνετα υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πηγές της Voria.gr, η τάση αυτή της μετακίνησης ελληνικών συμφερόνταν επιχειρήσεων, από τη ΠΓΔΜ στη Βουλγαρία, θα συνεχιστεί και θα ενταθεί καθώς το βουλγαρικό περιβάλλον θεωρείται πιο ευνοϊκό για το επιχειρείν.