Skip to main content

Ελληνικά Καλώδια: Ζημίες ύψους 3,7 εκατ. ευρώ

Η εταιρία παρουσίασε ζημίες 3,7 εκατ. ευρώ στα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους το εννιάμηνο του 2009, έναντι κερδών 6,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2008.
Ζημίες 3,7 εκατ. ευρώ παρουσίασαν τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους το εννιάμηνο του 2009 της Ελληνικά Καλώδια ΑΕ, έναντι κερδών 6,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2008. Τα αντίστοιχα αποτελέσματα της μητρικής διαμορφώθηκαν σε ζημίες 2,3 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 7,3 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε στα 165 εκατ. ευρώ έναντι 292 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 44%, ενώ της μητρικής διαμορφώθηκε στα 128 εκατ. ευρώ έναντι 210 εκατ. ευρώ.

Όπως εκτιμάται, η μείωση αυτή ήταν αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών των προϊόντων, λόγω της μειωμένης αξίας των βασικών μετάλλων, κυρίως, του χαλκού, καθώς και της μείωσης του όγκου των πωλήσεων, λόγω της γενικότερης οικονομικής ύφεσης και ιδιαίτερα της κάμψης στον κατασκευαστικό τομέα.

Τα κέρδη προ φόρων, επενδυτικών και χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων διαμορφώθηκαν στα 5,9 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και στα 1,6 εκατ. ευρώ για τη μητρική έναντι 20 εκατ. ευρώ και 11,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα το 2008. Οι καθαρές ενοποιημένες ζημιές μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 4,6 εκατ. ευρώ ή 0,1386 ευρώ ανά μετοχή.

Ο καθαρός δανεισμός (δάνεια μείον ταμειακά διαθέσιμα) του ομίλου ανήλθε στα 88 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 8% ή 7,6 εκατ. ευρώ έναντι του τέλους χρήσης 2008. Αντίστοιχα, ο καθαρός δανεισμός της μητρικής μειώθηκε κατά 5% ή 3,4 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 68 εκατ. ευρώ

Ο όμιλος εμφάνισε κέρδη μετά φόρων 721 χιλ. ευρώ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2009 έναντι ζημιογόνων προηγούμενων τριμήνων. Η βελτίωση των αποτελεσμάτων οφείλεται στην αύξηση του όγκου πωλήσεων, καθώς και στη βελτίωση των περιθωρίων των προϊόντων της εταιρίας.

Τέλος, ως προτεραιότητά της, εν μέσω της οικονομικής κρίσης και με βάση το μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό της, η εταιρία έθεσε την εξασφάλιση ρευστότητας και τη διατήρηση των μεριδίων της στις βασικές της αγορές.