Skip to main content

Ελληνικά αιτήματα, τουρκικές διεκδικήσεις και… εξορύξεις στο Αιγαίο

Η γαλλική εταιρεία καυσίμων TOTAL συζητήθηκε έντονα μεταξύ του Έλληνα και του Τούρκου πρωθυπουργού.
Του Σπύρου Νάννου

Σε μια συνάντηση που κράτησε για περισσότερες από τρεις ώρες, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ρετζέν Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν όλα τα ελληνοτουρκικά θέματα στο Ερζερούμ. Σύμφωνα με κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές, τα κύρια σημεία των συνομιλιών αφορούσαν στον φράχτη στον Έβρο που σχεδιάζει να κατασκευάσει η Ελλάδα για να ανακόψει τα κύματα της λαθρομετανάστευσης, αλλά και οι τουρκικές υπερπτήσεις και παραβιάσεις του εναέριου χώρου στο Αιγαίο.

Ωστόσο, ενδιαφέρον παρουσίασε το σημείο εκείνο που αφορούσε στις εξορύξεις στο Αιγαίο όπου η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ανάμεσα σε αυτές η γαλλική εταιρεία TOTAL (από την Γαλλία πήγε στην Τουρκία ο Γιώργος Παπανδρέου).

Πιο συγκεκριμένα, οι εξορύξεις στο Αιγαίο συζητήθηκαν την ώρα που στην συζήτηση «μπήκαν» οι δύο υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, αφού είναι γνωστό πως αμφότεροι έχουν ήδη συζητήσει με εταιρείες που ειδικεύονται σε εξορύξεις. Ωστόσο, αποφάσεις δεν πήραν, καθώς αυτές θα μετατεθούν μετά τον Ιούνιο και τις εκλογές στην γειτονική χώρα.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα θέματα που συζήτησαν, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον «φράκτη» στον Έβρο, με την Τουρκία να δείχνει πως «ενοχλείται», αν και ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε πως δεν «κτίζεται» εναντίον της γείτονας χώρας για να μπορέσει η Ελλάδα να αποφύγει την πίεση που δέχεται, αλλά κυρίως για να προστατευτούν και όσοι προσπαθούν να περάσουν παράνομα τα σύνορα. 

Επίσης, τέθηκε το θέμα των υπερπτήσεων στο Αιγαίο, κυρίως όμως λόγω επικινδυνότητας και μάλλον όχι ως θέμα εθνικής κυριαρχίας, όπως τέθηκε και το θέμα του Συμβουλίου Συνεργασίας των δυο χωρών, όπου δεν υπήρξε χρονοδιάγραμμα όμως όπως φαίνεται αυτό θα καθοριστεί στην πιθανή επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, τον Μάρτιο στην Αθήνα.

Οι πληροφορίες λένε πως και στα δύο ζητήματα οι δύο ηγέτες δεν κατέληξαν σε συγκεκριμένες απαντήσεις. Ωστόσο, ειδικά για το θέμα του φράχτη στον Έβρο, παρά την αρχική αρνητική αντίδραση της τουρκικής πλευράς και τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, στη συνάντηση Παπανδρέου-Έρντογαν υπήρξε μάλλον ταύτιση απόψεων πως το θέμα πρέπει να εξεταστεί με λεπτομέρειες και γι΄ αυτό δεν αποκλείεται να υπάρξει το προσεχές χρονικό διάστημα συνάντηση του Χρήστου Παπουτσή με τον Τούρκο ομόλογό του.

Τέλος, συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως τα θέματα του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας, το Κυπριακό, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε.