Skip to main content

Έλληνες γιατροί στο Μάντσεστερ: Τα θύματα ήταν χιλιοτρυπημένα

Έχουμε πολλά παιδιά διασωληνωμένα σε κρίσιμη κατάσταση. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι άνθρωποι ήταν χιλιοτρυπημένοι, λένε Έλληνες γιατροί.

Ούτε οι ίδιοι οι γιατροί που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με δύσκολα περιστατικά δεν πίστευαν αυτό που έβλεπαν τα μάτια τους το βράδυ της Δευτέρας λίγο πριν τις 11, όταν στα νοσοκομεία του Μάντσεστερ άρχισαν να καταφτάνουν οι πρώτοι τραυματίες μετά την επίθεση στο Μάντσεστερ Αρένα.

Ανάμεσα σε εκείνους που είχαν εφημερία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ενηλίκων, το μεγαλύτερο της πόλης, ήταν και ο πλαστικός χειρουργός Γιώργος Χριστόπουλος, ο οποίος περιέγραψε στα «Νέα» την φρίκη που αντίκρισε:

«Λίγο μετά την έκρηξη ειδοποιηθήκαμε ότι υπάρχει σοβαρό συμβάν με πολλούς τραυματισμένους. Αμέσως μπήκαν σε λειτουργία τα πρωτόκολλα των νοσοκομείων ενώ επιστρατεύτηκαν και όσοι γιατροί δεν είχαν εφημερία εκείνο το βράδυ» είπε ο γιατρός, ο οποίος ζει στο Μάντσεστερ τα τελευταία δύο χρόνια.

Όπως είπε ο Γιώργος Χριστόπουλος, στο νοσοκομείο που εργάζεται έφτασαν περίπου είκοσι τραυματίες, «οι περισσότεροι είναι γονείς, οι οποίοι είτε συνόδευαν τα παιδιά τους στη συναυλία είτε είχαν πάει εκεί για να τα πάρουν. Η κατάστασή τους ήταν από σχετικά σοβαρή έως πολύ σοβαρή. Και όλοι είχαν παρόμοιο τύπο τραυμάτων: πολλαπλές πληγές σε όλο το σώμα από μεταλλικά αντικείμενα που εκτοξεύθηκαν από την έκρηξη. Στα χειρουργεία βγάζαμε από τις πληγές των τραυματιών βίδες, μπουλόνια και παξιμάδια. Δεν είναι υπερβολή να πω ότι οι άνθρωποι που έφτασαν στο νοσοκομείο ήταν χιλιοτρυπημένοι».

Τα χειρουργεία μέχρι πρωί, όπως λέει ήταν όλα ανοιχτά.

«Η ομάδα των πλαστικών χειρουργών μπήκαμε στο χειρουργείο για περιστατικό το οποίο έχει πολλαπλά τραύματα στα πόδια. Είχαν καταστραφεί οι βασικές αρτηρίες και έπρεπε άμεσα να χειρουργηθεί για να μπορέσουμε να σώσουμε το άκρο του».

«Είδα εικόνες πολέμου, τα τραύματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι αποτέλεσμα κάποιου πολέμου. Ήρθαν στο νοσοκομείο σα να είχαν επιστρέψει από το μέτωπο» είναι η συγκλονιστική περιγραφή του Έλληνας γιατρού Γιάννη Δημοβέλη, που εργάζεται στο παιδιατρικό νοσοκομείου του Μάντσεστερ.

Εκεί μεταφέρθηκαν πολλά τραυματισμένα παιδιά από το τρομοκρατικό χτύπημα στην συναυλία της Αριάνα Γκράντε και χρειάστηκε να αντιμετωπίσει την κατάσταση μαζί με τους συναδέλφους του, δίνοντας τεράστια μάχη με τους συναδέλφους του για να αντιμετωπίσουν το χάος και να βοηθήσουν όσους περισσότερους μπορέσουν.

Σήμερα, σχεδόν 36 ώρες μετά το χτύπημα, η κατάσταση αρκετών τραυματισμένων παραμένει κρίσιμη. «Ήταν σα να είχαν χτυπηθεί από χειροβομβίδες. Έχουμε πολλά παιδιά διασωληνωμένα σε κρίσιμη κατάσταση, ο πόνος είναι μεγάλος, δεν είναι λίγοι αυτοί που τώρα αρχίζουν και ξεπερνούν το πρώτο σοκ και κλαίνε γιατί τώρα συνειδητοποιούν τι ακριβώς συνέβη. Και για το ιατρικό προσωπικό η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων οι τραυματίες είναι μικρά παιδιά που πρέπει να κρατήσουμε στη ζωή αφού όπως έχω πει είμαστε αντιμέτωποι με θύματα πολέμου» διηγείται ο κ. Δημοβέλης, σύμφωνα με το protothema.gr.