Skip to main content

Έλληνες επιχειρηματίες ως... «μετανάστες» στη Λεμεσό!

Γιατί η Λεμεσός της Κύπρου αποτελεί τον νούμερο ένα προορισμό όσων εταιρειών αποφασίζουν τις τελευταίες μέρες να φύγουν από την Ελλάδα.

Ποιος είναι ο νούμερο ένας προορισμός όσων εταιρειών αποφασίζουν τις τελευταίες μέρες να φύγουν από την Ελλάδα; Η Λεμεσός της Κύπρου. Όχι τυχαία, προσθέτουν όσοι γνωρίζουν.

Η συγκεκριμένη πόλη αποτελεί ναυτιλιακό κέντρο για όλη τη Μεσόγειο και όχι μόνο (συνεπώς εξυπηρετεί πολύ τους εφοπλιστές) και παράλληλα βρίσκεται στην Κύπρο (που παρέχει κάθε είδους ευκολίες και ευκαιρίες, για όσους αποφασίζουν να την προτιμήσουν).

Το νησί, παρά τη μεγάλη περιπέτεια που έζησε τα τελευταία δύο χρόνια, μετά το κούρεμα των καταθέσεων και το πρόγραμμα λιτότητας που του επιβλήθηκε, κατόρθωσε να ξεπεράσει την δοκιμασία και να βγει σχεδόν αλώβητο, προς αναζήτηση νέων πελατών.

Όχι ότι οι Ρώσοι που ήταν εγκατεστημένοι εκεί έφυγαν όλοι, αλλά οι Κύπριοι είδαν το δικό τους πρόγραμμα ως ευκαιρία για να πάνε ένα βήμα πιο κάτω. Βλέπετε, η εξάρτηση τους από του Ρώσους ολιγάρχες κόντεψε να τους καταστρέψει. Κι έτσι έκαναν το μεγάλο άνοιγμα παντού, με τους Ελληνες επιχειρηματίες να σπεύδουν πρώτοι να το αξιοποιήσουν.

Αυτή τη στιγμή, όπως πληροφορείται η Voria.gr, στους δρόμους της Λεμεσού μπορεί κανείς να συναντήσεις εκπροσώπους σχεδόν όλων των μεγάλων ελληνικών ομίλων που αναζητούν εναγωνίως χώρους για να  εγκαταστήσουν τα κεντρικά τους γραφεία. Γιατί σε πρώτη φάση, αυτό το οποίο γίνεται είναι να μεταφέρεται η έδρα, το hard core της κάθε εταιρίας. Μετά, βλέποντας και κάνοντας, θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα κομμάτια.

Μ' αυτά και μ' αυτά, το τετραγωνικό στη Λεμεσό έχει φτάσει στα ύψη. Για ενοίκιο, κυμαίνεται στα 17 - 20 το τ.μ. με την τάση να είναι συνεχώς ανοδική. Κι αυτό γιατί όλοι συνωστίζονται στο λιμάνι της, την ίδια ώρα που οι δυνατότητες «φιλοξενίας» δεν είναι απεριόριστες. Ωστόσο, επειδή στην Κύπρο ξέρουν να ελλίσσονται μην έχετε καμία αμφιβολία ότι εφόσον χρειασθεί θα βρουν τους τρόπους για να μην αφήσουν κανέναν χωρίς να τον εξυπηρετήσουν.

Είναι χαρακτηριστικό πως περιέγραφε το κλίμα που συνάντησε «κάτω» Ελληνας επιχειρηματίας, μιλώντας στις αρχές της εβδομάδας στη Voria.gr: «Προέκυψε ένα ζήτημα στη μεταφορά της έδρας. Ζητήσαμε να μιλήσουμε με το αρμόδιο υπουργείο και σε μια ώρα μας πήρε στο τηλέφωνο ο ίδιος ο υπουργός!». Το ακόμα πιο εντυπωσιακό; «Μας τηλεφώνησε από το εξωτερικό, όπου βρίσκονταν για δουλειά του κράτους, αλλά όταν ενημερώθηκε για το αίτημας μας, θεώρησε σωστό να επικοινωνήσει μαζί μας, για να μας διαβεβαιώσει ότι θα τακτοποιηθεί». Σκεφτείτε τώρα, τι θα γίνονταν σε αντίστοιχη περίπτωση στην Ελλάδα...