Skip to main content

Έλλειψη συντονισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Αϊτή

Το πρόβλημα συντονισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας επεσήμανε ο πρόεδρος της Αϊτής, Ρενέ Πρεβάλ σε συνέντευξή του στο Radio France Internationale.
«Υπάρχει πρόβλημα συντονισμού. Η βοήθεια φθάνει πολλή γρήγορα αλλά δεν είμαστε προετοιμασμένοι να τη δεχτούμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Αϊτής Ρενέ Πρεβάλ  σε συνέντευξή του στο Radio France Internationale.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι όταν φθάνει (η βοήθεια), το πρόβλημα επικεντρώνεται στο συντονισμό της διαχείρισής της.

Ο Πρεβάλ απέφυγε οποιαδήποτε κριτική στάση απέναντι στις ΗΠΑ, των οποίων οι στρατιώτες αναπτύχθηκαν χθες, Τρίτη, έξω από τα ερείπια του προεδρικού μεγάρου.

«Υπάρχουν τραυματίες και μέρη για να τους βάλουν. Αν η πρασιά στον περίβολο του προεδρικού μεγάρου μπορεί να χρησιμεύσει για να σωθούν ζωές, πιστεύω ότι οι ιδεολογικές μάχες πρέπει να παραμεριστούν για να δοθεί χώρος στη φιλανθρωπία.
Πάνω στο γρασίδι του μεγάρου πρέπει οι τραυματίες να λάβουν βοήθεια, αυτό είναι το ουσιώδες», επεσήμανε.

«Έχουμε μια συνεργασία με αρκετούς εταίρους.Οι Αμερικανοί, που τελούν υπό την αιγίδα της δύναμης του ΟΗΕ, της Minustah, αν και δεν ανήκουν σε αυτήν, πρόσφεραν τη βοήθειά τους για την ανοικοδόμηση. Η Minustah μαζί με την αστυνομία, με τη βοήθεια των Αμερικανών είναι αυτή που έχει αναλάβει την ασφάλεια στην Αϊτή», πρόσθεσε.

«Μια χώρα δεν πεθαίνει, ένας λαός δεν πεθαίνει. Ναι, θα ανακτήσουμε τη δύναμή μας, καθώς οι Αϊτινοί θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να χτίζουν οπουδήποτε, ότι πρέπει να υπάρχει πολιτική σταθερότητα για να οικοδομούν απρόσκοπτα», υπογράμμισε ο αρχηγός του κράτους στο RFI.

«Η πολιτική σταθερότητα και η δημοκρατία είναι η βασική προϋπόθεση της ανάπτυξης της χώρας αυτής», τόνισε εκφράζοντας την ελπίδα ότι η διεθνής βοήθεια «θα παρέχεται μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Ο Πρεβάλ πρότεινε να εφαρμοστεί ένα οικιστικό σχέδιο, ώστε να καθοριστούν οι περιοχές που πληρούν τις προϋποθέσεις για ανοικοδόμηση, ενώ υπογράμμισε ότι μελλοντικά, οποιαδήποτε κατασκευή θα πρέπει να έχει την έγκριση των αρμόδιων αρχών.