Skip to main content

Ελλάδα-ΗΠΑ: Κάνουμε εχθρούς και τους κατ’ ανάγκη «φίλους» μας

Φόβοι για ταξιδιωτική οδηγία της Ουάσινγκτον κατά της Ελλάδας - Πώς τριτοκοσμικές ιδεοληψίες του 4% οδηγούν την Ελλάδα σε δρόμο με αμφίβολο προορισμό.

Η βυζαντινή πολιτική έμεινε στην ιστορία για τις ευφυείς τακτικές που χρησιμοποιούσε στην εξωτερική πολιτική της. Εξ ού και το περίφημο όνομα που παρέμεινε μέχρι σήμερα για τους Φαναριώτες διπλωμάτες.

Μια από τις τακτικές αυτές είναι και η γνωστή περιγραφόμενη από την φράση «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου». Αυτό φαίνεται δεν το εκτιμούν οι σημερινοί κυβερνήτες της χώρας, και όχι δεν το επιδιώκουν αλλά τείνουν να καταστήσουν εχθρό -αν δεν το έπραξαν ήδη- και τις ΗΠΑ, που μας φέρονταν φιλικά, για δικό τους βεβαίως όφελος, αλλά και με θετικά αποτελέσματα για την χώρα μας.

Και όλα αυτά, επειδή κάποιοι -με εκφραστή τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλο- θέλουν να εξωτερικεύσουν ό,τι απωθημένα έχουν, αδιαφορούντες για τις επιπτώσεις των ενεργειών τους σε βάρος της Ελλάδας. Ο κ. Παρασκευόπουλος, φαίνεται ότι επί δεκαετίες είχε μοναδικό όνειρο την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, γι’ αυτό και το πρώτο που έπραξε μόλις ορκίστηκε, είναι να φροντίσει την υλοποίηση του ονείρου του. Για τον κ. Παρασκευόπουλο, λύθηκαν μ’ αυτόν τον τρόπο τα προβλήματα της Δικαιοσύνης, εκ του λόγου ότι επί τρίμηνο που υπουργεί, δεν παρατηρήθηκε άλλη δραστηριότητά του.

Δεν έλαβε υπόψη του ούτε τον χρόνο -εν μέσω επίπονων διαβουλεύσεων με τους δανειστές, όπου χρειαζόμαστε συμμάχους- της εξωτερίκευσης της επιθυμίας του, που τον καθιστά άκρως συμπαθή μεταξύ των τρομοκρατών και των υποστηρικτών τους. Είναι βέβαιο, πως τα «καλόπαιδα» που επιδίδονται στις καταστροφές όσων δεν μπορούν να δημιουργήσουν, θα τον χειροκροτούν κατά την διέλευσή του έμπροσθέν τους.

Εκείνο που κατόρθωσε η κυβέρνηση, επιτρέπουσα στο 4% -κατά δήλωση του κ. Πανούση- να οδηγήσει τις ΗΠΑ να αλλάξουν άρδην τακτική έναντί μας. Οι προθέσεις τους φάνηκαν από πολλές ενέργειές τους, αλλά και από το επιθετικό άρθρο του πρακτορείου Bloomberg εναντίον μας, το οποίο μέχρι τώρα μας συμπεριφερόταν «με το γάντι».

Το Bloomberg στρέφεται με οξύτητα κατά της Ελλάδας, ενώ δεν το έπραξε ομοιοτρόπως ούτε με την σύσφιγξη των ελληνορωσικών σχέσεων, ούτε με την επίσκεψη του κ. Τσίπρα και άλλων κυβερνητικών στελεχών στη Ρωσία. Γράφει μεταξύ άλλων: «Η σκληρή αλήθεια είναι πως η Ελλάδα φαίνεται και απρόθυμη και ανίκανη να πληρώσει το κόστος που αναλογεί στην παραμονή της στο ευρώ (…)

» Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα εισήλθε στην ευρωζώνη, με απάτη. Η χώρα δεν κάλυπτε τις προϋποθέσεις για την συμμετοχή της στη ζώνη του ευρώ και έτσι κάλεσε την Goldman Sachs για να «κατασκευάσει» τα απαραίτητα μεγέθη, το 1999. Και όταν ο πληθωρισμός αρνείτο, πεισματικά να πέσει, στο επιθυμητό μέγεθος, τα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα βρήκε πιο εύκολο να πει ψέματα».

Απατεώνες λοιπόν οι Έλληνες. Όχι ότι δεν γνωρίζαμε την απάτη του κ. Σημίτη και του υπουργού του επί των Οικονομικών, αλλά δεν είναι περίεργο ότι το Bloomberg τώρα μόλις «ανακάλυψε» το κοινό μυστικό της υφηλίου;

Συνεχίζει: «Οι αποδώσεις του ελληνικού τριετούς ομολόγου αυξήθηκαν στο 28%, χωρίς όμως να επηρεάζουν το κόστος δανεισμού των άλλων χωρών του ευρώ, περιλαμβανομένης της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. (…) Βάσει των αποδόσεων, η χρεοκοπία φαίνεται ως το πιθανότερο ενδεχόμενο. Για την Ελλάδα, το ευρώ μπορεί να έχει τελειώσει, είτε το εγκαταλείψει μόνη της, είτε εκδιωχθεί».

Το πρακτορείο, δεν μεταδίδει αναλήθειες. Αλλά, ενώ μέχρι τώρα πρόβαλε κατά κανόνα τα θετικά και έστελνε συγκρατημένα αισιόδοξο μήνυμα, αίφνης, μόλις «έσκασε» η υπόθεση Ξηρού, τα πράγματα μεταστράφηκαν. Ακολουθεί την πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης, για την οποία η αποφυλάκιση εγκληματία τρομοκράτη με δολοφονικές επιθέσεις εναντίον Αμερικανών πολιτών, θεωρείται εχθρική πράξη, όπως άλλωστε δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα.

Και κοντά σε όλα, υπάρχει φόβος για έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας από την Ουάσινγκτον, προτρέποντας εμμέσως τους Αμερικανούς να μη επισκέπτονται την Ελλάδα. Το προοίμιο, το δημοσιοποίησαν ήδη, όταν το State Department προχώρησε στην ένταξη των δύο πολιτών Ελλάδας, Χριστόδουλου Ξηρού και Νίκου Μαζιώτη στην πιο σημαντική λίστα για τα θέματα τρομοκρατίας, μεταξύ τω οποίων βρισκόταν και ο Οσάμα μπιν Λάντεν.

Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, οι Αμερικανοί στέλνουν ένα νέο μήνυμα, καθώς θεωρούν πως οι εξηγήσεις του κ. Κοτζιά προς τον Αμερικανό ομόλογό του δεν ήταν καλές και επαρκείς. Δυστυχώς, οι τριτοκοσμικές ιδεοληψίες του 4% οδηγούν την Ελλάδα σε δρόμο με αμφίβολο προορισμό.

Ο Μακεδών