Skip to main content

Ελκυστικά τώρα τα ελληνικά ομόλογα

Την υψηλότερη άνοδο στην Ευρώπη έχουν σημειώσει κατά το τρίτο τρίμηνο οι τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων, τα οποία προσελκύουν επενδυτές, καθώς όπως φαίνεται μετριάζονται οι φόβοι για ενδεχόμενο
Την υψηλότερη άνοδο στην Ευρώπη έχουν σημειώσει κατά το τρίτο τρίμηνο οι τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων, τα οποία προσελκύουν επενδυτές, καθώς όπως φαίνεται μετριάζουν οι φόβοι για ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι επενδυτές έβγαλαν λεφτά από τα ελληνικά ομόλογα για πρώτη φορά μετά το τρίτο τρίμηνο του 2009, με αποδόσεις της τάξεως του 3,9% στο τρίμηνο. «Οι ρευστοποιήσεις έχουν σταματήσει και με τις αποδόσεις σε αυτό τα επίπεδα είναι ό,τι ζητεί κανείς για μια καλή απόδοση», δήλωσε στο Bloomberg ο επικεφαλής στρατηγικής χρέους των αναπτυγμένων αγορών στη ING Groep.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «τα ελληνικά ομόλογα προσφέρουν υψηλές αποδόσεις, εφόσον οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να τα διακρατήσουν για μία λογική χρονική περίοδο».

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος στρατηγικής επιτοκίων της BNP Paribas, Γ. Σώκος, τονίζει πως εάν η Ελλάδα πετύχει το στόχο για το έλλειμμα το 2011, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια ομαλή επιστροφή στις αγορές για χρηματοδότηση του χρέους, ενώ, όπως αναφέρει, το κλειδί για το έλλειμμα είναι τα φορολογικά έσοδα, σημειώνει.

Κάλεσμα στους πελάτες τους να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα απευθύνoυν Goldman Sachs, HSBC, ING και Societe Generale, κάτι που φανερώνει- μεταξύ άλλων- αναστροφή του αρνητικού κλίματος απέναντι στη χώρα μας και επανάκτηση μέρους της αξιοπιστίας, που είναι κυρίως αποτέλεσμα της επιτυχίας της κυβέρνησης στη δραστική μείωση του ελλείμματος.

Συγκεκριμένα, Goldman Sachs και HSBC συνιστούν την αγορά 30ετών ελληνικών ομολόγων, με τις τιμές τους να είναι είναι λίγο πάνω από το 50% της ονομαστικής τους αξίας, ενώ η Societe Generale προτείνει την αγορά 3ετών ομολόγων, εκτιμώντας ότι το ράλι στα διετή ομόλογα θα επεκταθεί και στις μεγαλύτερες λήξεις.

Να σημειωθεί τέλος πως τα spreads των ελληνικών 10ετών ομολόγων βρίσκεται αυτή την ώρα (13:15) στις 804,4 μονάδες βάσης, καταγράφοντας μικρή πτώση. Τα ασφάλιστρα κινδύνου ανέρχονται στις 770 μονάδες.