Skip to main content

Ελιά Χαλκιδικής: 284.000 ευρώ από την ΠΚΜ για την προστασία της

Πραγματικό «χρυσάφι» για τη Χαλκιδική η ελιά. Το πρόγραμμα δακοκτονίας και τα στοιχεία του πιο εξαγώγιμου αγροτικού προϊόντος της χώρας.

Συνολικά κονδύλια 284.000 ευρώ διαθέτει από τον προϋπολογισμό της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την προστασία της «ναυαρχίδας» των γεωργικών προϊόντων στην περιοχή, της ελιάς στη Χαλκιδική.

Τόσα είναι τα χρήματα που θα απορροφήσει το πρόγραμμα δακοκτονίας για το 2017, ένα πρόγραμμα που αποδείχτηκε σωτήριο για το πλέον εξαγώγιμο προϊόν της χώρας μας, στο οποίο ο μεγάλος πρωταγωνιστής είναι η Χαλκιδική, καθώς είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη και ποιοτικότερη παραγωγή πανελλαδικά.

Το πρόγραμμα δακοκτονίας υλοποιείται από τα μέσα Ιουλίου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, όταν έχει τελειώσει και η συγκομιδή της ελιάς.

«Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία και ανάδειξη των αγροτικών μας προϊόντων και ειδικά των προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας, που δίνουν υπεραξία στην πρωτογενή παραγωγή μας. 'Ναυαρχίδα' αυτών των προϊόντων είναι η ελιά. Και ειδικά η καλλιέργεια της ελιάς στη Χαλκιδική, που είναι η σημαντικότερη στη χώρα μας. Εκεί απευθύνεται και το πρόγραμμα δακοκτονίας, για το οποίο απορροφάται ένα σημαντικό κονδύλι ετησίως από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της Περιφέρειας (δια του υπουργείου Εσωτερικών). Στη Χαλκιδική, σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών μας έχουμε σήμερα περίπου 22.000 εκμεταλλεύσεις ελαιοκαλλιέργειας και περί τους 60.000 κατοίκους που ασχολούνται με αυτές. Συνολικά το 80% του πληθυσμού της Χαλκιδικής ασχολείται με την καλλιέργεια, μεταποίηση, εμπορία και γενικά ο,τιδήποτε έχει σχέση με την ελιά. Για το πρόγραμμα δακοκτονίας του 2017, προκειμένου να προστατευτεί το κρίσιμο αυτό προϊόν διατίθενται 284.000 ευρώ», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Φάνης Παπάς.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα δακοκτονίας για το 2017, ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Χαλκιδικής, Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης, είπε ότι περιλαμβάνει ένα δίκτυο παγίδων που τοποθετούνται ανά 1.000 ελαιόδεντρα και το οποίο παρακολουθούν εποχιακοί εργάτες ανά πενθήμερο. Όταν οι συλλήψεις των δάκων ξεπερνούν κάποιες τιμές και η αναλογία θηλυκών/αρσενικών φτάσει σε συγκεκριμένες τιμές, τότε δίνεται εντολή για ψεκασμό, είτε από κλασικά συνεργεία, δηλαδή εποχιακούς εργάτες τους οποίους προσλαμβάνει η υπηρεσία, είτε από εργολάβους, δηλαδή ύστερα από διακήρυξη ανά δημοτικό διαμέρισμα προκύπτει ανάθεση με βάση την χαμηλότερη τιμή ανά προστατευόμενο ελαιόδεντρο.

«Τα κυριότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε είναι αφενός ότι πολλές καλλιέργειες είναι σε περιοχές με τουριστική ανάπτυξη ή με παραθεριστική κατοικία, αφετέρου βρίσκονται σε περιφραγμένες εκτάσεις, στις οποίες δυσκολεύονται να επέμβουν τα συνεργεία. Επιπλέον στις βιολογικές καλλιέργειες δεν μπορεί να γίνει αποτελεσματική δακοκτονία, με αποτέλεσμα να παραμένει το έντομο και να προσβάλει και γειτονικές καλλιέργειες, μη βιολογικές», είπε ο κ. Τερτιβανίδης.

Η Χαλκιδική της ελιάς

Τα στοιχεία για την ελαιοκαλλιέργεια στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής είναι ενδεικτικά της σπουδαιότητας του προϊόντος όχι μόνο για την τοπική και περιφερειακή οικονομία, αλλά και για την εθνική οικονομία:

-Οι καλλιέργειες ελιάς καταλαμβάνουν έκταση 360.000 στρεμμάτων με περισσότερα από 6 εκατομμύρια δένδρα, κάτι που σημαίνει ότι το ένα τρίτο της καλλιεργούμενης έκτασης της Χαλκιδικής αποτελείται από ελιές.

-Τα 135.000 στρέμματα χρησιμοποιούνται για ελαιοποίηση (παραγωγή ελαιολάδου), με μέση ετήσια παραγωγή 7.000 τόνους.

-Τα 225.000 στρέμματα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή επιτραπέζιας (πράσινης) ελιάς, με μέση ετήσια παραγωγή που κυμαίνεται μεταξύ 80.000 και 120.000 τόνους.

-Οι τιμές παραγωγού της επιτραπέζιας ελιάς κυμαίνονται συνήθως μεταξύ 1 και 1,2 ευρώ ανά κιλό, όταν το κόστος παραγωγής κυμαίνεται στα 0,80 – 1 ευρώ το κιλό.

-Στη Χαλκιδική παράγεται περίπου το 55% της συνολικής ποσότητας επιτραπέζιας της Ελλάδας (συμπεριλαμβανομένων όλων των ποικιλιών Καλαμών, Κονσερβοελιά κ.ά.).

-Περίπου το 90%της παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής εξάγεται σε όλο τον Κόσμο (ΕΕ και Τρίτες Χώρες).

-Οι επιτραπέζιες ελιές είναι το δεύτερο σημαντικότερο εξαγώγιμο αγροτικό προϊόν με αξία εξαγωγών 577 εκατ. ευρώ για το έτος 2014.

-Οι επικρατούσες γηγενείς ποικιλίες είναι η «Χονδροελιά Χαλκιδικής», η «Χαλκιδικής» και η «Στρογγυλολιά (γαλανή πρασινολιά)».

-Επίσης στη Χαλκιδική λειτουργούν περισσότερες από 80 μεταποιητικές μονάδες ελιάς, 40 ελαιοτριβεία και εννέα μονάδες τυποποίησης ελαιολάδου.

-Τουλάχιστον 20 φορτία καθημερινά με επιτραπέζιες ελιές Χαλκιδικής πηγαίνουν προς εξαγωγή.

Στοιχεία για την ελιά πανελλαδικά:

Αντίστοιχα ορισμένα στοιχεία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) για την εθνική παραγωγή και τις εξαγωγές είναι τα εξής:

-Η Ελλάδα είναι η δεύτερη εξαγωγική χώρα στον κόσμο στην επιτραπέζια ελιά, με το 8% της παγκόσμιας παραγωγής.

-Διαθέτει περισσότερους από 62.000 ελαιοπαραγωγούς.

-Το 85% του προϊόντος εξάγεται στις διεθνείς αγορές και συνιστά το 9,2% των ελληνικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων.

-Οι εξαγωγές ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς διπλασιάστηκαν την τελευταία δεκαετία.

-Το μέγεθος της αγοράς, δηλαδή του τζίρου των εξαγωγών, ξεπερνά τα 450 εκ. ευρώ. Ανά ήπειρο οι ελληνικές εξαγωγές έχουν ως εξής: Ευρώπη 220 εκ. ευρώ, Αμερική 140 εκ. ευρώ, Ασία 50 εκ. ευρώ, Ρωσία 15 εκ. ευρώ, Αυστραλία 15 εκ. ευρώ, Αφρική 10 εκ. ευρώ.

-Η Χαλκιδική είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός επιτραπέζιας ελιάς στη χώρα.