Skip to main content

Με ζημίες 6,6 εκατ.ευρώ έκλεισε τη χρήση του 2015 η ΕΛΓΕΚΑ

Η ΕΛΓΕΚΑ προχώρησε σε αναδιάρθρωση της δομής των εταιρειών του ομίλου. Έμφαση σε προϊόντα και αγορές με περιθώρια ανάπτυξης και κερδοφόρας λειτουργίας

Μεγάλη μείωση κατέγραψε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ΕΛΓΕΚΑ, το 2015, ενώ οι ζημίες αυξήθηκαν σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Πιο συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών για το 2015 διαμορφώθηκε σε 196,3 εκατ. ευρώ, έναντι 245,9 εκατ. ευρώ το 2014, παρουσιάζοντας πτώση κατά 20,2%, εντούτοις, οι ενέργειες στις οποίες προχώρησε η ΕΛΓΕΚΑ είχαν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του μικτού περιθωρίου κέρδους σε 16,4% έναντι 14,5% το 2014.

Τα Κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) από συνεχιζόμενες δραστηριότητες παρουσίασαν μία συγκρατημένη μείωση και ανήλθαν σε 5,9 εκατ. ευρώ, έναντι 7,4 εκατ. ευρώ, κατά τη συγκρίσιμη χρήση.

Στα 6,6 εκατ. ευρώ, έναντι 6,2 εκατ. τη συγκρίσιμη χρήση, διαμορφώθηκαν οι ζημιές της ΕΛΓΕΚΑ το 2015, ενώ οι ζημιές προ φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν στα 8,6 εκατ. από 8,4 εκατ. ευρώ προηγουμένως.

Όπως αναφέρει η ΕΛΓΕΚΑ ο Όμιλος προχώρησε σε μία σειρά σημαντικών αποφάσεων κατά το έτος 2015 με στόχο την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργήθηκαν στους κύριους τομείς δραστηριότητάς του.

Έτσι ο Όμιλος αποφάσισε τη δραστική αναθεώρηση της πιστωτικής του πολιτικής, τη διακοπή ή/και τον περιορισμό της συνεργασίας με μεγάλους πελάτες, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως υψηλού ρίσκου, την επανεξέταση από μηδενική βάση τόσο του λειτουργικού όσο και του μη λειτουργικού κόστους και την επαναδιαπραγμάτευση και αναθεώρηση των τιμοκαταλόγων των προμηθευτών του Ομίλου.

Επιπλέον, ο Όμιλος προχώρησε σε κινήσεις αναδιάρθρωσης της δομής του προκειμένου να δημιουργήσει συνέργειες μεταξύ των θυγατρικών του τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και σε επίπεδο κόστους (απορρόφηση της θυγατρικής «ΒΙΟΤΡΟΣ Α.Β.Ε.Ε» από τη θυγατρική «ARISTA Α.Ε.Β.Ε»), καθώς επίσης αποφάσισε και την απεμπλοκή του από δραστηριότητες οι οποίες αφενός δεν εντάσσονται στον στενό πυρήνα των δραστηριοτήτων του και αφετέρου δεν παρουσιάζουν σταθερότητα σε επίπεδο κερδοφορίας (μεταβίβαση της συμμετοχής στη θυγατρική «DIAKINISIS PORT (CY) LTD», η οποία με τη σειρά της συμμετέχει στις εταιρίες «DIAKINISIS PORT ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.» και «P.C.D.C. Α.Ε.»).

Εκτός των πρωτοβουλιών αντιμετώπισης των δυσμενών συνθηκών στην εγχώρια Οικονομία, ο όμιλος ΕΛΓΕΚΑ προέβη και σε ενέργειες ανάπτυξης των εργασιών του στους τομείς δραστηριοποίησης και στις αγορές όπου παρουσιάζονται οι κατάλληλες συνθήκες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη συνεχώς αυξανόμενη επιρροή του, μέσω της θυγατρικής «ΒΙΟΤΡΟΣ Α.Β.Ε.Ε.», στην εξειδικευμένη αγορά της παραγωγής αναπληρωμάτων τυριού. Μέσω της συγκεκριμένης δραστηριότητας ο Όμιλος έχει αποκτήσει παρουσία σχεδόν σε όλο τον κόσμο, συνεισφέροντας σημαντικά τόσο σε επίπεδο κερδοφορίας όσο και σε επίπεδο ρευστότητας (αύξηση πωλήσεων κατά 12%, αύξηση EBITDA κατά 72% σε σχέση με το 2014). Επίσης, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αγορά των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας (private label).

Κατά το έτος 2016, τα βασικά σημεία της στρατηγικής του Ομίλου ΕΛΓΕΚΑ θα περιλαμβάνουν την περαιτέρω έμφαση στη διαμόρφωση ενός προϊοντικού χαρτοφυλακίου διοχετευόμενο στην αγορά μέσω καναλιών διανομής με υψηλότερα περιθώρια κέρδους, τη βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας του συνόλου των λειτουργιών του, την απεμπλοκή του από δραστηριότητες που είτε δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα είτε δεν εντάσσονται στον κύριο πυρήνα των δραστηριοτήτων του, την ενεργή εκμετάλλευση υπο-εκμεταλλευόμενων στοιχείων Ενεργητικού (π.χ. ακίνητα, συμμετοχές) και την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας με σκοπό τη μείωση της έκθεσης στην ελληνική οικονομία. Τέλος, οι εξελίξεις που διαμορφώνονται στον τομέα του λιανικού εμπορίου κατά τους πρώτους μήνες του 2016 (συνεργασίες, εξαγορές και συγχωνεύσεις μεταξύ σημαντικών επιχειρήσεων του κλάδου, στήριξη τραπεζικού τομέα στα νέα εγχειρήματα) υποδεικνύουν μία τάση εξομάλυνσης των έκτακτων συνθηκών που δημιουργήθηκαν το 2015 και τη σταδιακή επαναφορά του κλάδου στην ομαλότητα.