Skip to main content

«Ελευθερώθηκαν» 42 εκατ. ευρώ για πολιτιστικές υποδομές

Δυο ανοιχτές προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού 42 εκατ. ευρώ δημοσιεύτηκαν από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013 για τη χρηματοδότηση έργων πολιτισμού.
Δυο ανοιχτές προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού 42 εκατ. ευρώ δημοσιεύτηκαν από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013 (ΕΣΠΑ) και αφορούν στη χρηματοδότηση έργων «Υποδομών Σύγχρονου Πολιτισμού», έπειτα από τις σχετικές εγκρίσεις της γ.γ. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρίας Λιονή.

Η χρηματοδότηση των δράσεων γίνεται από τον Άξονα Προτεραιότητας 7 – «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την πρώτη πρόσκληση, δημόσιας δαπάνης 17 εκατ. ευρώ, καλούνται οι κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες, αλλά και οι εποπτευόμενοι φορείς (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα) από το Υπουργείο Πολιτισμού, να υποβάλουν προτάσεις για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων.

Οι επιλέξιμες δράσεις αφορούν στη δημιουργία και τον εκσυγχρονισμό μουσειακών χώρων και μουσείων για την προβολή του πολιτιστικού και ιστορικού πλούτου της Περιφέρειας, καθώς και σύγχρονων πολιτιστικών υποδομών παραγωγής και διάθεσης πολιτιστικών προϊόντων (όπως πολιτιστικά και συνεδριακά κέντρα).

Με τη δεύτερη πρόσκληση, δημόσιας δαπάνης 25 εκατ. ευρώ, καλούνται οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να υποβάλλουν προτάσεις, προκειμένου να ενταχθούν για χρηματοδότηση στο ΠΕΠ Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013 και να προχωρήσουν οι διαδικασίες υλοποίησης των έργων.

Οι επιλέξιμες δράσεις αφορούν στη δημιουργία και αναβάθμιση σύγχρονων πολιτιστικών υποδομών παραγωγής και διάθεσης πολιτιστικού προϊόντος (όπως πολιτιστικά κέντρα, θέατρα, λαογραφικά μουσεία, ωδεία κ.ά.).

Και για τις δυο προσκλήσεις η υποβολή των προτάσεων αρχίζει από σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού, ενώ ο ελάχιστος απαιτούμενος προϋπολογισμός για τα προς ένταξη έργα υποδομής ορίστηκε στα 300.000 ευρώ και για τις προς ένταξη προμήθειες στα 100.000 ευρώ.

Όπως τόνισε η κ. Λιονή, «η επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης τουΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία γίνεται σταδιακά πράξη, ώστε να επιτύχουμετο στόχο μας για απορρόφηση 15% στο τέλος του τρέχοντος έτους. Με τιςδύο προσκλήσεις διαθέτουμε 42 εκατ. ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια για τηδημιουργία σύγχρονων πολιτιστικών υποδομών, που θα προσδώσουν υπεραξίαστο πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Ηβελτίωση των συνθηκών στους μουσειακούς χώρους, η ενίσχυση πολιτιστικώνκαι συνεδριακών κέντρων, αλλά και η αναβάθμιση θεάτρων, ωδείων καιλαογραφικών χώρων είναι ορισμένες από τις δράσεις που θαχρηματοδοτήσουμε στην Τέταρτη Προγραμματική Περίοδο».