Skip to main content

Ελευθέρας Κατσέλη στις επιχειρησιακές συμβάσεις

Βόμβα στις εργασιακές σχέσεις από την υπουργό Εργασίας, η οποία τόνισε ότι αρκεί απλώς η πρόβλεψη ότι η επιχείρηση θα έχει πρόβλημα στο μέλλον, για να συναφθεί επιχειρησιακή σύμβαση.
Βόμβα στις εργασιακές σχέσεις από την υπουργό Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, η οποία τόνισε ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις μπορούν να υπογραφούν και σε εύρωστες επιχειρήσεις, αρκεί να υπάρχει η πρόβλεψη από την εργοδοσία ότι στο μέλλον η επιχείρηση θα αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Όπως είναι φυσικό η παραπάνω δήλωση της υπουργού στο ραδιόφωνο του Flash ανοίγει την πόρτα σε όποια επιχείρηση επιθυμεί να κάνει περικοπές, χωρίς ουσιαστικά να το δικαιολογούν τα οικονομικά της μεγέθη, αρκεί να υπάρχει μια πρόβλεψη. Όμως όπως σημειώνουν τα συνδικάτα, όχι μόνο οι προβλέψεις είναι κάτι το υποθετικό, αλλά μια πρόβλεψη μπορεί και να «κατασκευαστεί».

Αναλυτικά, η υπουργός τόνισε ότι «δεν είναι αρνητική η γνωμάτευση» του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας για την ειδική επιχειρησιακή σύμβαση στη βιομηχανία γάλακτος ΝΕΟΓΑΛ.

Η κ. Κατσέλη εξήγησε πως το συμβούλιο του ΣΕΠΕ έχει και έναν παιδευτικό ρόλο κι επειδή είναι η πρώτη η ειδική επιχειρησιακή σύμβαση ουσιαστικά ανέδειξε μέσω χρηματοοικονομικών δεικτών, μέσω δεικτών ανταγωνιστικότητας την θέση της επιχείρησης έτσι ώστε να βάλει κάποιους αν θέλετε κι έναν μπούσουλα για τις επόμενες ειδικές επιχειρησιακές».

Κατά την ίδια, η έκθεση έδειξε «ότι αυτή η επιχείρηση στην οποία αποφάσισαν να προχωρήσουν με μία ειδική επιχειρησιακή σύμβαση πραγματικά δεν έχει πρόβλημα τώρα, διότι είναι μια εύρωστη επιχείρηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δε μπορεί να συμφωνήσουν η εργοδοσία και οι εργαζόμενοι να υπογράψουν μια τέτοια συναινετική σύμβαση γιατί μπορεί να προβλέπουν ότι στο μέλλον την επόμενη χρονιά μπορεί να δημιουργηθούν συγκεκριμένα προβλήματα ή και μπορεί αν θέλετε να θέλουν να διατηρήσουν τις τιμές τους χαμηλές».