Skip to main content

Ελεύθερος αφέθηκε καταζητούμενος για συμμετοχή στη Ρωσική μαφία

Το δικαστικό συμβούλιο δέχτηκε ότι υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του, αν εκδοθεί στην Ρωσία, όπως ο ίδιος υποστήριξε στο δικαστήριο.

Ελεύθερος αφέθηκε 33χρονος καταζητούμενος με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης που απέρριψε το αίτημα των Ρωσικών αρχών για την έκδοση του.

Το δικαστικό συμβούλιο δέχτηκε ότι υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του, αν εκδοθεί στην Ρωσία, όπως ο ίδιος υποστήριξε στο δικαστήριο.

Προηγουμένως, η εισαγγελέας πρότεινε να αναβληθεί η εκδίκαση της υπόθεσης μέχρι να προσκομιστούν αποδεικτικά στοιχεία για όσα κατηγορείται από τους Ρώσους, αναφέροντας ότι το κατηγορητήριο είναι ασαφές. Ο 33χρονος φέρεται ότι είναι μέλος εγκληματικής οργάνωσης που εμπλέκεται σε ανθρωποκτονίες, στη Βόρεια Οσετία, και συνελήφθη με διεθνές ένταλμα στη Θεσσαλονίκη.

Έφερε πλαστό διαβατήριο Βουλγαρία για τη χρήση του οποίου καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια παραιτήθηκε από την έφεση που άσκησε κατά της καταδικαστικής απόφασης. Μόλις συνελήφθη, τον περασμένο Απρίλιο, υπέβαλε αίτημα για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου από της χώρας μας.

Στο Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης εκπροσωπήθηκε από δύο δικηγόρους και στην απολογία του υποστήριξε ότι είναι θύμα πολιτικής δίωξης. «Ήρθα από την Τουρκία στην Ελλάδα επειδή με κυνηγούν για πολικούς λόγους», ανέφερε ενώπιον των δικαστών με τη συνδρομή  δικηγόρου- διερμηνέα. Επισήμανε δε ότι η Βόρεια Οσετία είναι ημιαυτόνομη περιοχή της Ρωσικής επικράτειας.

Ο μοναχός αδελφός του που κατέθεσε ως μάρτυρας είπε ότι ο 33χρονος είχε πολιτική δράση και ήταν αντίθετος με την εισβολή της Ρωσίας στην Βόρεια Οσετία. «Είχε φίλους που σκοτώθηκαν επειδή ήθελαν την Οσετία να είναι στην Γεωργία και στην Ευρώπη», κατέθεσε με τη συνδρομή του διερμηνέα. Επίσης  ειπώθηκε ότι ζητείται η έκδοση του για να ασκηθεί σε βάρος του ποινή δίωξη και ότι κινδυνεύει με θανατική καταδίκη.