Skip to main content

Ελβετία: Το δημοψήφισμα «θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά μας»

«θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά μας», δήλωσε σήμερα η ελβετίδα υπουργός Εξωτερικών Μισελίν Καλμί- Ρέι ενώπιον των υπουργών του ΟΑΣΕ σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που απαγορεύει την κατα
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που απαγορεύει την κατασκευή μιναρέδων «θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά μας», δήλωσε σήμερα η ελβετίδα υπουργός Εξωτερικών Μισελίν Καλμί- Ρέι ενώπιον των υπουργών του ΟΑΣΕ.

«Κάθε επίθεση κατά της συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά μας. Διότι η πρόκληση κινδυνεύει να δημιουργήσει και άλλες προκλήσεις, η προσβολή να υποδαυλίσει τον εξτρεμισμό», σχολίασε η Καλμί-Ρέι.

«Είμαστε ανήσυχοι από αυτή την ψήφο» των Ελβετών που συναίνεσαν την Κυριακή σε ποσοστό 57,5% στην απαγόρευση της κατασκευής μιναρέδων, όπως είχε ζητήσει η λαϊκιστική Δεξιά, πρόσθεσε η υπουργός σε ομιλία της. «Η ελευθερία να ασκούν τη μουσουλμανική θρησκεία περιορίζεται όσον αφορά στη δημόσια έκφρασή της», είπε η υπουργός και πρόσθεσε ότι «εναπόκειται στη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (σε περίπτωση που η υπόθεση παραπεμφθεί εκεί) να αποφασίσει αν ο νέος νόμος της Ελβετίας συνάδει με τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Παρόλα αυτά, όπως επεσήμανε η Καλμί- Ρέι, «αυτό το δημοψήφισμα δεν αλλάζει καθόλου τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Ελβετίας. Η Ελβετία διατηρεί στενές σχέσεις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές με όλες τις μουσουλμανικές χώρες».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ